Foto: Rachel Annie Bell

VS verhoogt importtarieven op Chinese elektrische auto's, China belooft "resolute" reactie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een reeks sterk verhoogde importheffingen aangekondigd op Chinese producten. De heffingen hebben onder meer betrekking op elektrische auto's, zonnecellen en computerchips. De financiële impact is enorm: de Verenigde Staten importeren jaarlijks voor zo'n 18 miljard dollar goederen uit China. Het Chinese ministerie van Handel is niet opgezet met de Amerikaanse plannen en vraagt de VS om "de wanpraktijken te corrigeren". 

De regering-Biden verhoogt de importtarieven op producten uit een aantal industriële sectoren die als strategisch worden beschouwd. Concreet gaat het vaak om producten die tijdens de coronacrisis moeilijk te verkrijgen waren, zoals medische producten, computerchips en groene energie. 

Voor de meeste producten worden de importheffingen verdubbeld of voor het eerst ingevoerd. Maar het importtarief op elektrische wagens uit China stijgt meteen fors: van 25 procent naar 100 procent. De wijzigingen worden gefaseerd ingevoerd tussen 2024 en 2026. 

De nieuwe maatregelen van Biden zijn tot nu toe de grootste uitbreiding van de 'China-tarieven', die voor het eerst werden opgelegd door zijn voorganger Donald Trump. Het toont aan dat het agressieve beleid rond de handel met Peking populair blijft bij Amerikaanse kiezers.

Toch danst Biden op een slappe koord. Extra heffingen dreigen de prijzen te verhogen voor de consumenten, die al kreunen onder de inflatie. De regering zegt echter dat de maatregelen “zorgvuldig gericht” zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat er een financiële impact is voor de Amerikaanse burgers. 

China furieus

China is fel gekant tegen de tariefverhogingen. "De VS moeten onmiddellijk deze wanpraktijken corrigeren en de extra tarieven die aan China zijn opgelegd intrekken", zegt het Chinese ministerie van Handel in een persbericht.

Volgens China zijn de heffingen in strijd met eerdere beloftes van de Amerikaanse president. Biden had beloofd "om niet te proberen de ontwikkeling van China te onderdrukken" én "om niet te proberen de banden met China te ontkoppelen en te verbreken".

China zegt dat de maatregel "de sfeer van bilaterale samenwerking ernstig zal beïnvloeden" en belooft "resolute maatregelen te nemen om zijn rechten en belangen te verdedigen".

Europa bestudeert impact VS-plan

De Europese Commissie zal nauwlettend de impact in de gaten houden van de verhoging van de importtarieven voor Chinese elektrische auto's die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat meldt een woordvoerder. De Europese Commissie neemt "akte" van de Amerikaanse beslissing, maar wil zich over de beslissing zelf niet uitspreken.

"We gaan de tarieven van dichtbij bestuderen, net als de impact die ze kunnen hebben", zei woordvoerder Olof Gill. Washington en Brussel wisselen regelmatig van gedachten over hun handelsbeleid en over de impact van de Chinese subsidiepolitiek - die aan de basis ligt van wat als oneerlijke concurrentie van Peking beschouwd wordt -, maar de VS en de EU stemmen hun tarieven en beleidsbeslissingen niet op elkaar af, luidde het.

Vorig jaar is de Commissie zelf een antisubsidieonderzoek naar de invoer van elektrische auto's uit China gestart. Ook al moet nog formeel worden aangetoond dat de autosector in de Europese Unie te lijden heeft onder Chinese illegale overheidssubsidies, wordt er algemeen vanuit gegaan dat ook de EU haar importtarieven zal verhogen. Ten laatste 9 maanden na de start van het onderzoek - begin juli - kan de Commissie voorlopige tarieven opleggen. Na 13 maanden moet ze definitieve maatregelen instellen.

Commissiewoordvoerder Gill wilde niet vooruitlopen op de beslissing. Hij herhaalde wel dat voorzitter Ursula von der Leyen de zaak op 6 mei nog aangekaart heeft tijdens een gesprek met de Chinese president Xi Jinping.

Dit thema komt ook terug in De Stemtest. Geef hieronder je mening en kom te weten welke partij denkt zoals jij:

Meest gelezen