© SvdS

Bart Somers geeft ‘positief antwoord’ op populisme in nieuw boek

Mechels burgemeester Bart Somers stelde vanmiddag zijn nieuwste boek voor. In ‘De Strijd om de Stad’ wil hij een positief antwoord geven op populisten. “Angst en polarisatie dreigen mensen en het beleid in een bepaalde richting te drijven. Daar wil ik tegenin gaan.”

Stijn Van de Sande

Het nieuwste boek van Somers gaat niet specifiek over Mechelen, maar wil een antwoord zijn op de populisten die haat en verdeeldheid zaaien. “Ik schreef dit boek omdat ik merk dat er op verschillende fronten, zowel nationaal als op het internationale toneel, veel in beweging is.”

De thema’s veiligheid, identiteit en beschermen van de waarden worden volgens Somers te vaak misbruikt door populisten. “Maar hun strategie en aanpak zorgen net voor een groter risico. Daarom roep ik in het boek op om een positieve strategie te volgen, want onze vrijheid beschermen doe je niet door ze te beperken.”

“Mechelen bewijst alvast dat het kan”, klinkt het. “52% van de geboren kinderen heeft een migratieachtergrond, hier leven 138 nationaliteiten samen en er wonen meer moslims dan in heel Hongarije. Volgens populisten zou het hier een ‘hellhole’ moeten zijn, maar dat is het niet. Dat bewijzen studies van verschillende instanties en media. Nergens is men zo fier over hun stad als in Mechelen. Dat komt door een positieve aanpak die er in de eerste plaats voor zorgt dat iedereen burger is.”

“Ik hoop dat het boek mensen kan inspireren en doen kantelen weg van het populisme. Hopelijk is Mechelen een baken van hoop voor iedereen die in vertwijfeling is”, besluit Somers.