Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Blunder zou positieve dopingtest Van der Sande verklaren: “Twee namen van neussprays verwisseld”

Tijdens de voorbije Zesdaagse van Gent haalde de Wijnegemnaar het podium. In die race leverde hij ook zijn positieve plas af.Beeld BELGA

In het wielrennen moet je altijd met twee woorden spreken, maar het lijkt erop dat een blunder de positieve dopingtest van Tosh Van der Sande kan verklaren. De renner vergiste zich van naam toen hij aangaf welke neusspray hij gebruikt heeft.

De renner noemt het in zijn persmededeling een "materiële vergissing". Tosh Van der Sande (28), die gecontroleerd werd op de laatste dag van de Gentse Zesdaagse, gebruikt al geruime tijd twee verschillende neussprays, Sofrasolone en Mometasone. Allebei dienen ze om de luchtwegen vrij te maken bij bijvoorbeeld een verstopte neus of ontstoken slijmvliezen. Het zijn producten die vrij in de apotheek verkrijgbaar zijn. "Ik gebruik ze allebei met medeweten en op advies van de ploegarts", zegt Van der Sande.

De sprays staan dan ook niet op de verboden lijst met dopingproducten van de internationale wielerunie UCI. Maar omdat het werkzame bestand van Sofrasolone een corticosteroïde is (prednisolon) en ook op andere manieren kan toegediend worden - oraal, rectaal of via inspuiting - en op die manier stimulerend kan werken, is de gebruiker bij een controle verplicht te melden dat hij een dergelijke spray gebruikt. Doet hij dat niet en vinden de controleurs toch prednisolon, dan kunnen ze ervan uitgaan dat het product als doping is gebruikt.

‘Ik zal het nodige doen om mijn naam te zuiveren’
Tosh Van der Sande, renner Lotto Soudal

Van der Sande heeft wel degelijk aangegeven dat hij een spray heeft gebruikt tijdens de Zesdaagse van Gent, alleen heeft hij de naam van het verkeerde product opgegeven. "Ik wist dat ik op de laatste dag gecontroleerd zou worden", zegt hij. "Iedereen die op het podium eindigt, krijgt controle (Van der Sande werd samen met Jasper De Buyst derde, BA). Mijn verbazing was groot toen ik daarna een brief kreeg met een afwijkend analyseresultaat. Wat blijkt: in de hectiek is bij vergissing Mometasone in plaats van Sofrasolone vermeld op het dopingformulier. De namen zijn verwisseld."

Een fout die Van der Sande alleen zichzelf lijkt te kunnen aanwrijven: tijdens de zesdaagses rijden renners in eigen naam en zijn er geen ploegdokters aanwezig die een handje kunnen helpen. Een domme, maar zeer pijnlijke blunder. Als Van der Sande niet kan bewijzen dat de prednisolon via een spray in zijn dopingstaal is terechtgekomen, kan hij zwaar gestraft worden. Een schorsing tot twee jaar is dan mogelijk. Kan hij de dopingjagers wel overtuigen, dan komt hij misschien weg met een maand. “Ik zal het nodige doen om mijn naam te zuiveren", zegt hij.

Maeschalck als advocaat

Zijn advocaat Johnny Maeschalck klinkt alvast strijdvaardig. "Ik ben optimistisch", zegt hij. "Wij beschikken nog niet over alle gegevens, zo kennen we nog niet de exacte waarden van de analyse, maar ik ben ervan overtuigd dat we heel begrijpelijk en duidelijk zullen kunnen uitleggen wat hier gebeurd is."

De dosering prednisolon in het staal van Van der Sande is cruciaal: als het om een lage dosis blijkt te gaan, is het heel waarschijnlijk dat het product via een spray is toegediend. "Dat is inderdaad een belangrijk element in deze zaak", zegt Maeschalck. "We kijken uit naar het moment dat dit dossier volledig is."

Tosh Van der Sande is door zijn ploeg Lotto-Soudal voorlopig geschorst.