Luister naar

Toename burn-out is een wekroep voor werkgevers

Nieuws
Het aantal werknemers dat overspannen of met een burn-out thuis komt te zitten, blijft toenemen. Vorig jaar ging het om 42 procent van alle beroepsziekten waarmee bedrijfsartsen te maken kregen.
redactie nd
dinsdag 19 september 2017 om 03:00

Amsterdam

Dat is een toename van zes tot tien procent in twee jaar, zegt onderzoeker Henk van der Molen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, een afdeling van het academisch ziekenhuis AMC in Amsterdam.

Psychische klachten nemen volgens hem vooral toe in de financiële sector, de zorg en het onderwijs.

Bedrijfsartsen noemen als oorzaken te hoge werkdruk, gebrekkige communicatie tussen leidinggevenden en personeel, en gemis aan steun van collega’s.

Maar ook in de industrie, de bouw en het midden- en kleinbedrijf komen overspannenheid en burn-out voor, zegt Van der Molen.

Psychische klachten zijn sinds 2009 de meest voorkomende beroepsziekte. Ze zijn de nummer één van een duidelijke top drie. Goede tweede zijn klachten aan armen, nek, schouders en rug. Op de derde plaats staat slechthorendheid door blootstelling aan lawaai.

Overspannenheid en burn-out zijn dus geen nieuw probleem voor werkgevers. Maar de preventie zou veel beter kunnen, denkt Van der Molen.

Hij hoopt dat de cijfers een stimulans zijn voor werkgevers om in actie te komen. ‘Werkgevers zien de urgentie van het probleem nog onvoldoende en hebben te weinig geld over voor oplossingen. Ze horen ook liever niet dat mensen psychisch ziek worden door het werk. Maar als omstandigheden op het werk de oorzaak zijn, kunnen ze er in elk geval iets aan doen.’

Dat is ook in hun eigen belang. ‘Psychische beroepsziekten gaan veelal gepaard met langdurig verzuim’, aldus het onderzoek Kerncijfers beroepsziekten 2017.

ziekmakend

Bijna een kwart van de werknemers die er last van hadden (23 procent), verzuimde een tot drie maanden. Ruim een derde (35 procent) zat drie tot zes maanden thuis, een kwart (26 procent) langer dan een halfjaar. Van der Molen realiseert zich dat de ziekmakende factoren in een bedrijf niet per se snel verholpen kunnen worden. ‘Als er net een reorganisatie is geweest en het werk moet door minder mensen worden gedaan, kun je dat niet even terugdraaien. Maar maak het in elk geval met de werknemers bespreekbaar.’

vrouwen

Het centrum kreeg vorig jaar 6270 meldingen van beroepsziekten binnen. Maar het werkelijke aantal ligt boven de elfduizend of nog hoger, schat Van der Molen. Bedrijfsartsen melden niet alles en ze zijn niet overal in alle sectoren werkzaam.

De gemelde psychische beroepsziekten kwamen meer voor bij vrouwen (54 procent) dan bij mannen. Bij de vrouwen was dat het meest in de leeftijdscategorie 41-50 jaar, bij mannen in de categorie 51-60 jaar.

Het aantal beroepsziekten aan het ‘houdings- en bewegingsapparaat’ (nek, armen, schouders, rug) is in vijf jaar met 18 procent gedaald, aldus de rapportage. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?