Live verkiezingen | Wel of geen alcoholreclame? “We moeten niet allemaal asceten worden”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Diebrecht De Smet
Leest u al via onze nieuwsapp? Download hier de app en mis geen enkele belangrijke verkiezingsupdate. 
Simon Andries
Simon Andries

Wel of geen alcoholreclame? “We moeten niet allemaal asceten worden”

Op het VRT-programma Terzake kruisten Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke en Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne de degens over het thema volksgezondheid. Het ging er hoffelijk aan toe tussen beide excellenties – “ik wil u wel wat van mijn spreektijd geven, Frank” -  maar de partijen verschilden wel grondig van mening, onder meer over de aanpak van alcohol. 

“Vooruit wil de reclame voor alcohol verbieden”, zei Van Quickenborne. “Dat stoort ons. Dat gaat te ver. Moeten we dan straks ook reclame voor suiker, mayonaise of frieten verbieden? Bier is ons nationaal erfgoed. Ik kan mij niet voorstellen dat we allemaal asceten worden. Ik vind dat jonge mensen van 16 jaar wel een pintje kunnen drinken. We moeten ook wat vertrouwen hebben in jonge mensen.”

Vandenbroucke benadrukte op zijn beurt dat de regering al grote stappen zette rond gokreclames en tabak. “En ook wat betreft alcohol is het belangrijk om aan mensen te zeggen dat het enorme risico’s meebrengt. We weten dat als je heel jong begint met alcohol, het risico om verslaafd te worden veel groter wordt, en dat eindigt vaak heel ellendig. Dus ja, we moeten opletten met reclame.” 

Van Quickenborne pleitte ook voor het strenger financieel sanctioneren van langdurig zieken en voor de introductie van flexi-jobs in de zorg. Daar verzette Vandenbroucke zich telkens tegen. “De zorg is niet zoals een café of restaurant. Dat veronderstelt een relatie van vertrouwen, je wil geen duiventil in een woonzorgcentrum of ziekenhuis.”- 

Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Annelies Verlinden op campagne in de cafetaria: "Als we Tiktok verbieden, ga ik er toch geen campagne mee voeren?"

"Een pompelmoessap alstublieft." Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) houdt het op campagne liever gezond. In het sportcentrum Molenbos in het Antwerpse Nijlen konden geïnteresseerden aan tafel schuiven bij de minister en vragen afvuren. Een format dat haar bevalt, zegt ze. Schreeuwerige slogans en Tiktokfilmpjes zijn niets voor haar. "Die laatste app verbieden we zelf, waarom zou ik ze dan gaan gebruiken voor de campagne?" Te velde gaan en uitleggen, zo moet dat volgens Verlinden. "Ik ben blij dat het campagne is en we dit nu kunnen doen. Want als genuanceerde middenpartij, moeten we het beter uitleggen." Vooral extremen komen met simpele oplossingen, vertelt ze aan haar tafelgenoten – van wie een groot deel lokale CD&V'ers. De recepten van de uitersten bekken goed, maar zijn een lege doos, legt ze uit.  

"Vlaams Belang zegt dat ze criminelen zomaar gaan terugsturen. Onzin. Geert Wilders beloofde dat ook in Nederland. Om dan een week na de verkiezingen toe te geven dat het eigenlijk niet kan. Waar zouden we ze naartoe sturen? En onze grenzen sluiten? Wat winnen we daarmee? Files vanaf het Sportpaleis tot aan de Nederlandse grens?" Binnen de regering is er wel hevig op migratie gewerkt, zegt Verlinden. Ze verwijst naar het werk van partijgenote en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor. "Onlangs gingen we ook naar Marokko om ervoor te zorgen dat het land via goede afspraken opnieuw mensen zou terugnemen."

De vragen die Verlinden richting haar gereserveerde tafel krijgt geworpen gaan alle richtingen uit. Over pensioenen, huurinkomsten, tekorten aan vrijwilligers in sportverenigingen ... Het ontlokt enkele bekentenissen aan de minister. Het regeerakkoord is "te cryptisch", blikt ze terug. Iedereen kan er ongeveer het zijne van maken, betreurt Verlinden. 

Helemaal verrast wordt de minister pas als ze een vraag krijgt over staatshervorming. Iets wat ze eigenlijk gedurende deze regeerperiode moest voorbereiden. "Ik ben geen fetisjist", zegt ze daarover. "Vooral efficiëntie is belangrijk." Ze houdt de partijlijn aan dat er op het gebied van gezondheidszorg en arbeidsmarkt bevoegdheden richting de regio's geschoven moeten worden.-

Annelies Verlinden (CD&V) op campagne in de cafetaria van sportcentrum Molenbos in Nijlen
Annelies Verlinden (CD&V) op campagne in de cafetaria van sportcentrum Molenbos in Nijlen. dvf
Simon Andries
Simon Andries

VRT moet bij Stemtest vermelden dat Voor U niet werd opgenomen

De VRT moet bij de Stemtest op zijn website vermelden dat de nieuwe partij Voor U niet in die Stemtest werd opgenomen. De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel besliste dat in kort geding. De vzw achter de nieuwe partij Voor U had geëist dat de partij ook zou worden opgenomen worden in de Stemtest, maar volgens de rechtbank kon de openbare omroep perfect weigeren haar niet op te nemen. Wel moet de VRT de verplichting tot pluralisme naleven en vermelden dat Voor U niet in de Stemtest is opgenomen.

De VRT hanteert drie criteria om een partij op te nemen in zijn Stemtest: of een partij parlementsleden heeft, of ze overal kieslijsten indient, en of ze een omstandig programma heeft. Volgens Voor U waren die criteria niet wettelijk, niet redelijk, niet proportioneel, en niet objectief. Bovendien heeft Voor U overal kieslijsten ingediend, heeft ze met Els Ampe een verkozene in het Vlaams Parlement, en beschikt de partij over een partijprogramma met twaalf principes, argumenteerde ze.

De rechtbank gaat niet mee in die redenering. Zo stelt de rechtbank vast dat Voor U inderdaad niet beschikt over een omstandig partijprogramma, of toch geen programma heeft dat de opstellers van de Stemtest in staat stelt een bepaald gewicht toe te kennen aan de antwoorden van de partijen op de stellingen over het toekomstig beleid.

Anderzijds is de rechtbank wel van oordeel dat Voor U tijdig had gevraagd om opgenomen te worden in de Stemtest. Dat de VRT een goede reden had om dat niet te doen, verhindert volgens de rechtbank niet dat bij het vermelden van het resultaat van de stemtest moet worden meegedeeld dat Voor U niet is opgenomen in de stemtest.

Doe hier De Stemtest 2024:

Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

De Antwerpse Seefhoek, het strijdterrein van links


In de Antwerpse Seefhoek zijn het vooral Groen, PVDA/PTB en Vooruit die dingen naar de stem van de kiezer. Het terrein waar Groen-lijsttrekker Meyrem Almaci zich als een vis in het water voelt en met gemak de winkeliers overtuigt om ook haar affiche op te hangen. In de meeste winkels hangen de affiches van de drie partijen trouwens broederlijk naast elkaar. Wie met de stemmen gaat lopen, is nog niet duidelijk. 
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Zuhal Demir populairste politica in Limburg, maar "nee, ik ben hier niet tevreden mee"

Zuhal Demir (N-VA) op campagne in Limburg.
Zuhal Demir (N-VA) op campagne in Limburg. Fred Debrock
 Zuhal Demir (N-VA) voert de poppoll aan van Het Belang van Limburg. Jo Brouns en Wouter Beke, partijgenoten bij CD&V, volgen op aanzienlijke afstand, met Lydia Peeters (Open VLD) op vier en Steven Vandeput (N-VA) op vijf. De poppoll is opgesteld door mensen te vragen of ze vertrouwen hebben in de genoemde politici. Net niet de helft van de mensen heeft vertrouwen in Demir, terwijl dat bij Brouns op een derde zit.

"Dat bijna één op twee Limburgers ondanks al die tegenwind het vertrouwen in mij behoudt, daar ben ik zeer dankbaar voor", zegt Demir op Facebook. Maar ze stelt ook vast dat haar persoonlijke score zich niet lijkt te vertalen in stemmen voor haar partij: Vlaams Belang staat aan kop in de peiling, met 27,8 procent, terwijl N-VA strandt op 18,1 procent. Demir: "Het Vlaams Belang, met lijsttrekkers die nauwelijks het vertrouwen krijgen van de Limburger, krijgt in de peiling het meeste steun, op basis van een programma dat een schadelijk luchtkasteel is voor Limburg. Dus nee, ik ben hier niet tevreden mee." 

Demir belooft de komende dagen nog te "vechten voor iedere stem", want "een sterker Vlaams Belang betekent een zwakker Limburg". "Ik begrijp de woede van de kiezer. Ik voel ze zelf. Maar Limburg uitleveren aan mensen die iedereen naar de mond praten en geen enkel project hebben, is niet de oplossing."-
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Brouns legt Van Hool-dossier elegant neer met jobbeurs: "Derde van ontslagen personeel heeft opnieuw werk"

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V) kan het pijnlijke faillissement van busbouwer Van Hool dan toch nog netjes neerleggen voor de verkiezingen. Een jobbeurs in de Mechelse Nekkerhal lokte meer dan 1.500 bezoekers, van wie meer dan de helft voormalige werknemers van Van Hool. Meer dan 280 werkgevers uit de streek claimden een plekje op de beurs. Daarmee werden meer vacatures aangeboden dan er jobs verloren gingen bij het faillissement. Voor de verzamelde pers maakte de minister ook bekend dat een derde van de werknemers die hun job verloren bij Van Hool, alweer aan de slag is. Anderen zijn ingeschreven in een begeleidingstraject of volgen een opleiding aan de VDAB.

Het faillissement was "een mokerslag" voor de streek, zei Brouns op de beurs. Toch blijft een gevreesd domino-effect uit, blijkt uit een economische impactstudie. Slechts tien van de meer dan 250 toeleveranciers waren voor meer dan 5 procent afhankelijk van Van Hool.

Brouns maakt er geen geheim van dat hij in een volgende regering graag opnieuw minister zou worden. Een samenstelling met de socialisten erbij kan voor hem. "Dat heb ik al eens gedaan op lokaal niveau." In diezelfde Nekkerhal in Mechelen presenteerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi de partij nog als duidelijk centrum-links op sociaal-economische thema's en centrum-rechts op de sociaal-culturele. Onder centrum-links moeten we alvast niet meer overheidsingrijpen begrijpen, maakt de minister van Economie duidelijk. "Meer overheid? Nee, absoluut niet. Minder overheid! Bij CD&V gaat het er vooral om dat we niemand achterlaten."-
dvf
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Open VLD-politica verliest strijd tegen Tiktok: betaalde politieke video’s zijn verboden

Het sociale medium Tiktok heeft Liselotte Dupont (Open VLD) verboden om video’s op haar account tegen betaling te promoten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Gebruikers op Tiktok mogen geen betaalde politieke campagnes voeren. 

Dupont kreeg begin mei van Tiktok te horen dat zij niet langer kan gebruik maken van de promotietool op haar account. De maatregel geldt voor tien jaar. Dupont staat tweede op de verkiezingslijst voor de Kamer in Antwerpen. Ze vond dat daarmee haar recht op vrijemeninguiting was geschaad. En dus trok ze naar de rechter.

De rechtbank in kort geding ziet geen reden om de maatregel van Tiktok bij hoogdringendheid te schorsen. De rechter stelde dinsdagmorgen dat het sociale medium duidelijk in zijn gebruiksvoorwaarden verbiedt om via de promotiefunctie video’s met politieke inhoud te verspreiden.-
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Vooruit en N-VA botsen op elkaar in Zottegem 

"Liliane, ze gaan een coalitie vormen, peins ik!, roept een man op de markt van Zottegem. Daar staat Vooruit-kopstuk Conner Rousseau net selfies uit de delen als titelvoerend burgemeester van Zottegem, Matthias Diependaele (N-VA) - strak in pak, het plein betreedt. De voorbije veertig minuten is Rousseau geen vijf meter opgeschoven. Zoveel volk wil hem ontmoeten. Marktgangers staan in drommen om hem heen om een praatje te maken en een foto met hem te nemen. Vooruit-gemeenteraadslid, Kurt De Loor kijkt het smakelijk aan. "In april is Rousseau op bezoek gekomen op ons eetfestijn. Toen was het net zo. Hij is hier onmetelijk populair."

De "ontmoeting" tussen Diependaele en Rousseau speelt zich af voor de kraam van Steven P.. Hij wil liever niet met zijn volledige naam op de site. Maar tussen de verkoop van twee giletjes door wil hij ons wel te woord staan. "Mijn moeder stemt zéker op Rousseau, maar ik ga het niet doen. Ik kan hem wel hebben, hoor, maar ik stem op N-VA", zegt hij. "Ik heb naar Het conclaaf op VTM gekeken en zag daar hoe goed Rousseau en Bart De Wever (N-VA) overeenkwamen. Daar bloeit iets moois. Van mij mogen ze samen in een regering stappen. Dat gaat werken."  

Even snel als hij gekomen is, is Diependaele alweer verdwenen. Op selfie-gebied heeft Rousseau de overmacht. En voor de titelvoerend burgemeester is er nog altijd de markt van volgende week.-
N-VA (links) en Vooruit (rechts) present in Zottegem.
N-VA (links) en Vooruit (rechts) present in Zottegem. Fred Debrock
N-VA kaapt Vooruit-selfie.
N-VA kaapt Vooruit-selfie. Fred Debrock
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Op campagne met Groen. "Ik weet niet hoe dat bij hem zit, maar mijn buren houden mij bij de ramadan wakker"

De Vlaams-Brabantse Groen-ploeg is vanmorgen neergestreken op de dinsdagmarkt in Tienen. Ondanks de tegenvallende peilingen delen ze vol goede moed en met een brede glimlach folders uit. "Dertig procent is nog onbeslist en daarvan zitten veel mensen op links", houdt Aimen Horch, de Vlaams-Brabantse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement de moed erin.

Niet iedereen wil een foldertje aannemen, "neen dank u", ook vaak zonder woorden, valt de Groen-kandidaten geregeld te beurt. "Zie je dat onkruid staan, dat is omdat jullie pesticiden verbieden", wijst een oudere man naar een plukje onkruid tussen de straattegels. "Ik ben een boer, waarom zou ik in godsnaam voor Groen stemmen?" "Wij zijn niet tegen de boeren," werpt Dieter Van Besien, lijsttrekker voor de Kamer hem nog tegen, maar de man snelt al verder.

Het komt zelden tot een gesprek. Af en toe krijgen de kandidaten ook een welwillende knik of een enthousiaste dank u. Dat helpt om de moed erin te houden. Want Van Besien en Horch verliezen hun glimlach nooit. Ook niet wanneer Horch aansluit bij een gesprek dat een van de vrijwilligers aan het voeren is met twee zeventigers. "Ik weet niet hoe het met hem zit, maar bij de ramadan maken mijn buren tot half drie lawaai. Maar 's morgens blijven ze wel in hun bed terwijl de anderen mensen moeten werken", kijken ze naar Horch. Horch vluchtte zelf op zesjarige leeftijd met zijn ouder uit Algerije. Hij stelt zich voor als de lijsttrekker van Groen en vraagt geduldig of de zeventigers hun buren al persoonlijk aangesproken hebben en legt uit dat hij is opgevoed om altijd respect te hebben voor de buren. Het gesprek gaat zo nog wat heen en weer om te eindigen op het spannende slot van de voetbalcompetitie. Het gesprek eindigt lachend en Horch krijgt een schouderklop van de heren. "Zo heb ik al duizenden gesprekken gehad. Ik ga er geen enkele stem bij winnen, maar het is belangrijk om ze te voeren." En wanneer de heren hem later op de markt nog eens passeren krijgt hij een vriendelijk saluut.
Aimen Horch, lijsttrekker Vlaams parlement voor Groen
Aimen Horch, lijsttrekker Vlaams parlement voor Groen
De Vlaams-Brabantse ploeg van Groen
De Vlaams-Brabantse ploeg van Groen
Aimen Horch en Eva Platteau, kandidaten voor Groen
Aimen Horch en Eva Platteau, kandidaten voor Groen
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Selfiefestijn op de markt van Zottegem

Conner Rousseau (Vooruit) is er aangekomen. Hij bezoekt er dinsdagochtend de markt.
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Wie niet werkt, moet meer betalen voor sociale huurwoning, zegt N-VA

De N-VA wil sociale huurders die niet aan het werk gaan een hogere huurprijs laten betalen. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele in Het Nieuwsblad. Zo zou een alleenstaande die twee jaar lang niet werkt zijn sociale huurwoning aan markttarief moeten betalen. Wie in die periode wel aan de slag gaat, moet slechts de helft betalen dan. 

Daarmee draait de minister de huidige manier van werken op z'n kop: vandaag betaalt iemand zonder werk net minder voor een sociale huurwoning, vanuit het idee dat die persoon ook minder te besteden heeft. Volgens Diependaele stimuleert dat niet om te gaan werken. "Wie wel kan werken en dat niet doet, moet daartoe stimuleerd worden." Volgens de VDAB gaat het om 1 op de 4 sociale huurders, of zo'n 40.000 mensen in Vlaanderen. 
Ester Meerman
Ester Meerman

De Croo: niet logisch dat partij die minder dan tien procent haalt premier levert 

Het is niet logisch dat een partij die bij de verkiezingen op 9 juni minder dan tien procent haalt, de premier zou leveren van de volgende regering. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) maandag gezegd tijdens De verkiezingstafel op Play4. Open VLD haalt volgens de meest recente peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir 8,2 procent. "Acht procent is niet iets waarvan je zegt: en nu ga ik het voor het zeggen hebben", aldus De Croo.

En is De Croo nog kandidaat-premier als zijn partij onder de tien procent zakt? "Dat vind ik niet logisch en niet waarschijnlijk. Als je minder dan 10 procent hebt, dan moet je zeggen: er zijn er anderen die er sterker uitkomen, en dan is het aan hen."
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Theo Francken (N-VA): "Palestina erkennen? Dat wordt een talibanstaat!"

"Er is geen genocide aan de gang." In een debat met Raoul Hedebouw (PVDA) kantte Theo Francken (N-VA) zich tegen een mogelijke erkenning van Palestina als onafhankelijke staat. "Palestina erkennen? Wat gaat dat worden? Dat wordt een talibanstaat. Wie gaat dat leiden? Hamas!", zo zei hij op de VRT. 

Noorwegen, Spanje en Ierland gaven recent aan Palestina wel te willen erkennen. Voor Hedebouw is die erkenning evident. “Er zijn 35.000 doden gevallen. Er is een genocide aan de gang." Dat sprak Francken met klem tegen. "Er is geen genocide. Het Internationaal Strafhof heeft niet verwezen naar artikel 7, alleen naar artikel 6. Dus stop daarmee, dat is niet eens juist. Wel is er oorlog, met veel te veel burgerslachtoffers en er moet absoluut een staakt-het-vuren-komen. En er moet een einde komen aan de kolonisatiepolitiek van de Israëlische regering op de Westelijke Jordaanover. Daar moet veel harder tegen op worden getreden. Ik ben niet ongenuanceerd voor Israël. Maar het is een enorm complex conflict. En ik begrijp dat Israël zegt dat de erkenning van Palestina betekent dat Hamas er de baas wordt, met een sharia-regime vlak aan de grens met Israël. " 

Hedebouw hekelde dat de N-VA weigert hard te zijn voor Israël. "We hebben 13 sanctiepakketten tegen Rusland, maar tegen Israël 0. Dat is ook de hypocrisie van N-VA: altijd maar Israël verdedigen. Er moeten sancties komen. Israël is een koloniaal regime en een apartheidsregime.”
 
"U bent geen vredesduif", repliceerde Francken, "u bent een wolf in schapenvacht, want hoe u kijkt naar Rusland en China, als het gaat over de Oeigoeren of de Oekraïners… Altijd maar Israël, Israël, Israël."

“De PVDA is de partij voor de vrede", aldus Hedebouw. "Wij zijn niet de vrienden van Rusland of China, wij zijn de vrienden van vrede. Er is een strategische visie nodig voor Europa.”

Daarover ging overigens de hoofdmoot van het debat: Francken pleit voor meer investeringen in defensie en het halen van de Navo-norm, terwijl Hedebouw waarschuwde voor de Amerikaanse hegemonie en meer heil ziet in Europese samenwerking.
Jeroen Struys
Jeroen Struys

"Verkiezingsmanipulatie, misleiding of bedrog?" Benjamin Dalle (CD&V) hekelt "stemtest" van Sven Gatz (Open VLD)

Op de website votebrussels.be kun je nu "dé Brusselse stemtest" doen. Ben je het met niets eens, dan stem je beter op Ecolo, de PS of PVDA, luidt het daar. En wie op alle vragen de armen in de lucht steekt en aanduidt "pfff... geen idee", die komt bij Groen uit. Maar wie het met elk standpunt eens is, komt uit bij Open VLD.

Niet toevallig, want ook al vermeldt de site het zelf niet, de stemtest is wel degelijk ontworpen en betaald door de Brusselse afdeling van Open VLD, zo achterhaalde het medium Bruzz. Het is dus geen stemtest, maar een campagnemiddel, waardoor  Vlaams Belang niet langer de enige partij is die een enigszins gekleurde stemtest lanceert.

Dat schoot alvast in het verkeerde keelgat bij Benjamin Dalle, CD&V-lijsttrekker voor het Brussels Gewest. "Een ogenschijnlijk objectieve 'stemtest' die is opgesteld op maat van één partij en ook door die partij gesponsord wordt," zo tweet Dalle, "hoe noemen jullie dit? Verkiezingsmanipulatie, misleiding of bedrog?"

"Het is meer de bedoeling om ons eigen programma onder de aandacht te brengen dan een echte stemtest te organiseren", zegt initiatiefnemer Sven Gatz van Open VLD aan Bruzz. "Ik bedank Benjamin Dalle voor de extra publiciteit."
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Annelies Verlinden sleept Yves Leterme in de campagne

"Stappen vooruit zetten, dat is keuzes maken." Die les horen we van oud-premier Yves Leterme (CD&V) in een campagnefilmpje van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarin zien we de minister lopen en horen we de ex-premier spreken. 

De boodschap van Leterme moet vooral de lopersmindset van Verlinden bewieroken als pluspunt in de politiek. Daarin zijn de christendemocraten niet spaarzaam met de woordgrapjes. "Niet zomaar de waan van de dag achterna hollen", "ons land deftig besturen is geen sprint, maar een marathon" en "daarom loopt Annelies de extra mijl". 
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Jeremie Vaneeckhout: "Mijn snor laat ik staan, zodat mensen mij herkennen"

"Pornosnor of geitensik." Dat dilemma kreeg Groen-covoorzitter Nadia Naji enkele weken geleden in De zevende dag voorgeschoteld. Naji koos voor de pornosnor, waarmee niemand expliciet gezegd heeft dat haar covoorzitter Jeremie Vaneeckhout er zo eentje heeft.

Dit weekend gebeurde dat wel. Vaneeckhout gaf maandag in Het Laatste Nieuws toe dat zijn snor een belangrijke campagnetool voor Groen is geworden. In een peiling van DPG Media van vorige week vrijdag blijkt dat de partij met de kiesdrempel flirt. Daarom trok de krant met Vaneeckhout op pad. In Desselgem bij Waregem volgde de krant de snordrager tijdens deurbezoeken. In die reportage gaf Vaneeckhout zelf toe hoe cruciaal zijn behaarde bovenlip is geworden in de campagne. 
'Ik liet mijn snor eind vorig jaar staan in het kader van een campagne rond mentaal welzijn, maar ik kreeg er veel reactie op en liet er ook de campagnefoto's mee maken. Dus nu kan ik hem beter niet afscheren. En als het helpt om herkend te worden, is dat mooi meegenomen." 

Belga
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Open VLD voert actie voor meer flexi-jobs

In café 't Kapiteintje in Blankenberge startte deze ochtend de "campagnetour" die Open VLD de komende 36 uur naar alle Vlaamse provincies brengt. "Geef ons een schort en we beginnen te werken," zei voorzitter Tom Ongena. Alle kopstukken, Alexander De Croo incluis, presenteerden met een blauwe schort voor en achter de toog hun horeca-kunsten. De partij wil het systeem van de flexi-jobs uitbreiden naar alle sectoren, inclusief de eigen werkgever.

"De horeca kan niet werken zonder flexi's," benadrukte Björn Prasse, burgemeester, maar ook hotelier. Tijdens de zomer verdrievoudigt zijn persooneelsbestand, twee derde ervan zijn studenten en flexi's. Net als nogal wat aanwezige West-Vlamingen klonk hij nog wat hees. De kampioenenviering van Club Brugge lijkt nog niet helemaal verteerd.

De peilingen mogen dan wat tegenzitten, toch overheerst een zeker optimisme bij de liberalen. Ze hebben al veel erger meegemaakt, de scheldpartijen blijven uit. Integendeel, er bestaat naar eigen zeggen veel waardering voor de manier waarop De Croo het land doorheen enkele crisissen heeft geleid.  Diverse liberalen benadrukken ook dat een derde van de kiezers nog onbeslist is.

"Ik heb al veertig markten bezocht, zeker de marktkramers blijven positief," zegt Vincent Van Quickenborne, West-Vlaams lijsttrekker voor de Kamer. Hij wijst op de corona-steun en op het systeem van de flexi-jobbers dat heel wat zelfstandigen kunnen waarderen. Maar de inzet blijft duidelijk: dubbele cijfers, of de partij trekt de oppositie in.

"Deze schort ga ik thuis zeker niet aandoen," zegt Ongena nog. Zijn blauwe kiel maakt reclame voor flexi-jobbers in de schoonmaaksector en zou door zijn vrouw weleens strikt kunnen worden geïnterpreteerd. Net voor de partij de bus opstapte, werd alvast een silly walk gerepeteerd voor het socialemediateam van de partij. Na enkele mislukte pogingen vond De Croo het wijzer om de schort in de ring te gooien.
Achter de toog.
Achter de toog.
De "silly walk" van Open VLD.