Een West-Vlaamse eigenaar overhandigde zondag een schilderij van de Sint-Annakapel van Fernand Bouckaert.© Koen Luts

West-Vlaamse kunstenaar schildert Lummense kapel, vijftig jaar later vindt het werk zijn weg naar huis

Lummen -

Na de plechtige heropening van de Sint-Annakapel volgde er tijdens de receptie nog een verrassing voor de bewoners van Mellaer. Een West-Vlaamse eigenaar overhandigde zondag een schilderij van de kapel van Fernand Bouckaert.

Koen Luts

De gemeente kocht het schilderij van de kapel van eigenaar Koen Demey uit Waregem. “Het is een olieverf op doek van Fernand Bouckaert (1916-1989)”, legt schepen Wim Vangeel uit. “De kunstenaar is afkomstig uit Ingooigem en was onderwijzer.”

Koen Demey en zijn echtgenote zijn blij dat het werk terug in Lummen is terechtgekomen. “Bouckaert was stichtend lid van de kunstkring Sint-Lucas en daar gaf hij tekenles aan jongens en meisjes. Het blijft voor ons een raadsel hoe hij in Lummen is beland om de Sint-Annakapel te schilderen.”

Met een gelukje heeft het werk opnieuw een plek gekregen in Limburg. “Mijn schoonouders kochten het schilderij in de jaren 70”, legt Demey uit. “Nadat mijn schoonmoeder in een woonzorgcentrum werd opgenomen, besloot ze om enkele schilderijen te verkopen. Een medebewoner die lid was van de heemkundige kring wist dat de kapel in Lummen stond”, besluit de vorige eigenaar.

© Koen Luts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer