© AP

Applicatie moet transparantie bieden over tabaksproducten en e-sigaretten

De FOD Volksgezondheid lanceert de applicatie ‘Smoking info’, een zoekmachine voor tabaksproducten en e-sigaretten om de burgers te informeren over de risico’s en de samenstelling van hun product. Dat kondigt de federale overheidsdienst vrijdag aan.

blg
Bron: BELGA

Volgens de FOD gebruikt in België meer dan 15 procent van de bevolking dagelijks tabaksproducten en e-sigaretten. Om de burgers te informeren over de risico’s en de samenstelling van hun product, is er nu de app ‘Smoking info’. “Deze applicatie is de eerste zoekmachine voor tabaksproducten en e-sigaretten in België en Europa, en brengt transparante, uitgebreide en precieze informatie samen. Ze richt zich zowel tot consumenten als tot de commerciële sector”, aldus de overheidsdienst in een persbericht.

De applicatie moet consumenten volledige en transparante informatie bieden. Ze kunnen de ingrediënten en het nicotinegehalte raadplegen. Ook vinden ze er informatie over hoe ze kunnen stoppen met roken en wat de risico’s zijn.

Commerciële sector

Daarnaast moet de applicatie het toezicht op de commerciële sector makkelijker maken, door aan te geven welke producten zijn toegestaan en welke uit de handel moeten worden genomen. “Ze zullen dit kunnen volgen op de positieve en negatieve lijsten, waarop alle producten staan die al dan niet verkocht mogen worden in België, of door rechtstreeks producten op te zoeken in de applicatie”, klinkt het.

De app zal beschikbaar zijn in drie talen: Nederlands, Frans en Engels. De toepassing krijgt dagelijkse updates en zal via de website of smartphone kunnen worden geraadpleegd.

In het kader van de Belgische interfederale strategie streeft België naar maximaal 10 procent dagelijkse rokers tegen 2028, en naar een tabaksvrije generatie tegen 2040.

LEES OOK. DE GRENS. Nakend verbod op tabaksverkoop in supermarkten zorgt voor wildgroei aan tabaksspeciaalzaken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER