Volgens Sven Gatz (rechts) heeft zijn collega Alain Maron (links) solo slim gespeeld met zijn aankondiging over een beroep van de Brusselse regering.
Foto: Belga

Mogelijk beroep tegen vergunning Brussels Airport leidt tot tweespalt in Brusselse regering

Er is geen sprake van dat de Brusselse regering in beroep gaat tegen de omgevingsvergunning voor Brussels Airport. Volgens Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) heeft zijn collega van Leefmilieu Alain Maron dat beroep op eigen initiatief aangekondigd. Gatz is het daarmee niet eens en kan het initiatief van Maron tegenhouden, want de Brusselse regering moet nog een beslissing nemen, en dat moet gebeuren in consensus.

"De luchthaven geeft een bepaalde vorm van overlast ten opzichte van de stad - dat weten we - maar de luchthaven heeft ook heel veel baten voor de stad", zegt Sven Gatz in De Ochtend, op Radio 1. "Brussel is voor een stukje afhankelijk van de motor van de Belgische economie: er zijn heel veel laaggeschoolde werkzoekenden die op de luchthaven een job vinden." 

Volgens Gatz moet je streven naar een evenwicht tussen de economische baten en de gevolgen voor omgeving en milieu. "De vergunning is wat ze is en zorgt er eigenlijk voor dat het aantal nachtvluchten wordt beperkt en dat vliegtuigen steeds geluidsarmer moeten worden."

Het kan zijn dat ik de enige ben die het daarmee niet eens is, maar dat volstaat

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD)

Hij vermoedt dat Maron voor de bühne speelt. "Wij hebben gisteren een zitting van 2 uur gehad, en daar is toen met geen woord over gesproken. Een uur later hoor ik dat dan op het nieuws. Ik vind dat niet echt correct."

Hoe dan ook zal het blijven bij een intentie van zijn collega Maron, want Gatz is niet van plan om een beroep tegen de vergunning voor Brussels Airport goed te keuren. "Ik moet daarover alleen met mezelf overleggen. Het kan zijn dat ik de enige ben die het daarmee niet eens is, maar dat volstaat."

Meest gelezen