© Nbl

Belgische surfer ontsnapt in Australië aan aanval van 3,5 meter grote witte haai

Een Belgische surfer is maandag ter hoogte van North Point Beach, bij Gracetown, aan de dood ontsnapt toen ze werd aangevallen door een witte haai. Het dier, zo’n 3,5 meter groot, zette zijn tanden in haar surfplank en gooide de vrouw omhoog. Maar als bij wonder slaagde ze er toch in om veilig de kant te halen.

tg

Het werd stilaan donker in North Point Beach bij Gracetown. De meeste surfers waren al vertrokken. Nog een handvol watersporters lagen in het water. Tom Van Beem (23), die als redder werkt, was met vrienden nog wat aan het surfen, toen hij het voor zijn ogen zag gebeuren.

“Eerst was er een vreemde, onnatuurlijke golf in het water. Dan zagen we een donkere schim opduiken, vlakbij een vrouw die ook nog aan het surfen was. Zonder dat we de tijd hadden om goed te beseffen wat er gebeurde of haar te kunnen waarschuwen, gooide die witte haai haar met zijn vin omhoog en zette hij zijn tanden in haar surfplank. We waren vlakbij en zijn beginnen roepen. Ik begrijp nog altijd niet hoe ze is kunnen ontsnappen”, zeg Van Beem in Australische media.

De vrouw zwom voor haar leven en bracht zichzelf in veiligheid door op de rotsen te klimmen. Het gaat om een Belgische van vooraan in de twintig. Haar identiteit is voorlopig niet bekend.

© fb

“Ik ben onmiddellijk naar haar gegaan. Ze rilde van emotie en was een beetje in shock maar was voor de rest in orde. Als bij wonder liep ze geen verwondingen op. Ze zei dat ze Belgische was, haar naam gaf ze niet. Ze is na het voorval vertrokken”, zegt Tom Van Beem.

Voor de Australische kust zijn de jongste jaren al minstens drie surfers door haaien gedood.

Tom Van Beem vergelijkt de aanval van maandag met die op de Australische surfer Mick Fanning. Die werd twee jaar geleden in Zuid-Afrika in volle competitie en onder het oog van de tv-camera’s aangevallen door een haai die plots uit het niets opdook en de surfer langs achteren verschalkte.

“Ik zag enkel de vin, geen tanden. Ik heb geroepen en gaf hem een forse stamp. Ik dacht echt dat hij me zou bijten terwijl ik zwom”, getuigde de surfer toen nadat hij door een jetskiër werd gered.

Weet u wie de Belgische surfer was die werd aangevallen, graag een seintje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer