Speelt Barcelona straks in een aparte Catalaanse competitie?

Een Catalaanse republiek, allemaal goed en wel, maar een Catalaanse voetbalcompetitie daar zit niemand echt op te wachten. © vi images / maurice van steen

Ook al wordt Catalonië misschien onafhankelijk, dat betekent nog niet meteen dat de sterren van FC Barcelona dan in een eigen voetbalcompetitie gaan spelen. Daarvoor is er te veel geld gemoeid met het spelletje. ‘Elke competitie wil zo’n club wel inlijven.’

Henk Tack

Mocht Catalonië zich afscheuren van Spanje en onafhankelijk worden, dan kan het nieuwbakken land in theorie ook een eigen voetbalcompetitie opstarten. Een mooi symbool voor de separatisten misschien, maar voor de echte voetballiefhebbers is een competitie waar FC Barcelona alleen nog wat weerstand krijgt van stadsgenoot Espanyol en het voor de rest moet opnemen tegen tweederangsclubs uit de eigen streek, een weinig aantrekkelijk vooruitzicht.

Gelukkig moeten we niet meteen vrezen dat Lionel Messi elke week aan de slag zal moeten tegen semi-profs, denken waarnemers.

‘We zijn een van de grootste merken ter wereld’, kon de BBC binnen de club optekenen. ‘Elke competitie zou ons graag erbij hebben, ook de Spaanse’, klinkt het daar zelfzeker.

Ook Toni Freire, de Genkse voorzitter van de vereniging van buitenlandse supportersclubs van Barcelona, denkt niet dat Barcelona gauw in een eigen verbond zal aantreden. ‘Ze zullen in de Spaanse Liga blijven’, zegt hij. ‘Die Liga is immers de eerste die belang heeft bij de deelname van Barcelona. Omdat de grootste inkomsten tegenwoordig uit de tv-rechten komen en er is geen enkele wedstrijd die zoveel opbrengt als de Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona.’ Gabriel Rufián van de Catalaanse Republikeinse partij vergeleek het al met Monaco, dat ook een club heeft die aantreedt in de Franse competitie.

Chelsea - FC Barcelona dan maar?

‘Mocht het toch zijn dat Barcelona geweigerd wordt door de Spaanse competitie, dan kunnen ze op een uitnodiging van de Engelse of Franse competitie rekenen’, denkt Freire. ‘Barcelona is dankzij zijn palmares, zijn historiek en zijn financiële status zo aantrekkelijk, dat elke competitie de club zou willen inlijven.’

© reuters

Dat het voorlopig nog allemaal toekomstmuziek is, wil niet zeggen dat FC Barcelona ondertussen zelf doof blijft voor wat er aan de hand is in Catalonië. In de nasleep van de recente gebeurtenissen stuurde de club eind vorige week een communiqué de wereld in, waarin het ‘historisch engagement voor de natie, democratie, vrijheid van meningsuiting en zelfbeschikking’ uitgesproken wordt. De club veroordeelt elke actie die die rechten zou inperken en zal ‘de wil van de meerderheid van het Catalaanse volk blijven steunen’.

Dat engagement is niet nieuw: FC Barcelona onderschreef onder meer een paar jaar geleden al het Pacto Nacional por el Derecho a Decidir, een pact van allerlei organisaties die ijveren voor ‘het recht op beslissen’.

1714

Vanuit de bestuurskamer klinkt het misschien nog ietwat omfloerst dat men niet voor of tegen onafhankelijkheid is, maar enkel voor vrije meningsuiting, maar de meerderheid van de supporters houdt zich niet in. Zo rolt er na 17 minuten en 14 seconden wedstrijd regelmatig een fors ‘¡In! ¡Inde! ¡Independencia!’ van de tribunes. Een verwijzing naar 1714, toen Catalonië verslagen werd door de troepen van koning Filips V en bij Spanje ingelijfd werd.

Toen koning Felipe in 2015 de bekerfinale in Camp Nou bijwoonde – een wedstrijd tegen Atletic de Bilbao uit Baskenland, ook niet meteen een regio met veel sympathie voor Madrid – werd hij op een oorverdovend fluitconcert getrakteerd en supporters van de tegenpartij die het wagen ‘E viva España’ in te zetten, kunnen op dezelfde reactie rekenen. Dat die gevoelens alleen maar sterker worden, werd nog eens duidelijk onderstreept tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen Juventus eerder deze maand, toen er op de tribunes metersgrote grote spandoeken ontrold werden waarop geschreven stond ‘Welcome to the Catalan republic’ en ‘SOS Democracia’.