Man en vrouw verbranden Koran en Palestijnse vlag in Malmö, dag voor start Eurovisiesongfestival

© X

Een man en een vrouw hebben vrijdag in het Zweedse Malmö een Koran en een Palestijnse vlag verbrand, en dat een dag voor daar vlakbij de festiviteiten van start gaan voor het Eurovisiesongfestival. Dat was te zien in een video, die live ging op sociale media.

jvh, gjs
Bron: BELGA

Vanaf zaterdag zullen er in de Zweedse stad Malmö een week lang vele concerten en feestjes zijn, die opbouwen naar de grote finale van het songfestival op 11 mei. Er worden in totaal meer dan honderdduizend bezoekers verwacht in Malmö. Naast het muzikale evenement zijn er, door de oorlog in Gaza, ook verschillende protestacties aangekondigd, zowel van pro-Palestijnse als van pro-Israëlische betogers. Volgens de Zweedse omroep SVT verwacht de politie donderdag bijvoorbeeld ruim 40.000 deelnemers voor een demonstratie tegen deelname van Israël aan het songfestival. De actie is vlak voor de tweede halve finale waarin Israël uitkomt. 

Verbranding

Vrijdag vonden ook twee van die geplande evenementen plaats. Een ervan was de verbranding van een Koran en een Palestijnse vlag door een man en een vrouw, die dat livestreamden op sociale media en heel wat mensen mee lieten kijken. Op hetzelfde moment vond ook een betoging plaats van sympathisanten van de Palestijnse zaak.

Opmerkelijk is dat het ondanks de verbranding rustig is gebleven in Malmö. Het is in Zweden al vaker gebeurd dat Korans er publiek in brand gestoken worden - het is er niet verboden - en dat heeft al meermaals tot spanningen en zelfs rellen geleid. Toch is er felle kritiek op de politie en de lokale overheid, dat die de verbranding toegelaten hebben vlak voor een evenement dat zoveel mensen naar Malmö zal lokken.

Boycot

Donderdag verscherpte de Israëlische Nationale Veiligheidsraad nog het reisadvies voor de Zweedse stad. Israëli’s die een bezoek aan Malmö plannen, krijgen de raad om daar nog eens over na te denken, klinkt het. In Malmö zelf werden ook al heel wat bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen door de gespannen omstandigheden waarin het songfestival plaatsvindt. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Gaza. Heel wat artiesten, ook Zweedse, hadden gepleit voor een boycot van Israël, maar de organisatie wees die af.

© via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen