Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Spanje erkent nieuw regiobestuur Catalonië niet

De conservatieve regering van Mariano Rajoy sprak in een mededeling van een "nieuwe provocatie".Beeld AFP

De Spaanse regering weigert het nieuwe beoogde regiobestuur van Catalonië te erkennen. Madrid zegt in een verklaring dat de wens die de nieuwe regiopresident Quim Torra gisteren uitsprak voor een dialoog met de Spaanse regering niet oprecht is en spreekt zelfs van een provocatie.

De conservatieve regering van Mariano Rajoy sprak in een mededeling van een "nieuwe provocatie". De Spaanse regering, die Catalonië in het kader van het verboden referendum onder curatele had gesteld, zou het enige orgaan zijn dat bevoegd is om de benoeming van ministers toe te staan.

De krant El País schreef vandaag dat Rajoy duidelijk heeft gemaakt dat, ondanks de verkiezing van een nieuwe Catalaanse president, artikel 155 van de grondwet voorlopig van toepassing zal blijven en dat de centrale regering de controle over de regio wil behouden in het licht van de laatste ontwikkelingen. Eigenlijk zou het door Spanje aangestelde bestuur automatisch eindigen met het aantreden van een nieuwe regionale regering.

Puigdemont weer in het zadel helpen

Torra had Rajoy enkele dagen geleden een brief gestuurd waarin hij hem vroeg om een ontmoeting en dialoog. "De wil tot dialoog heeft precies 24 uur geduurd", aldus de mededeling van de regering.

Dat de strijd tussen het Catalaanse regiobestuur en Madrid zou voortduren, werd meteen na de beëdiging van Torra al duidelijk. Torra zei dat hij de strijd voor onafhankelijkheid zou voortzetten en dat het zijn doel is "de rechtmatige president van Catalonië, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen".