Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Zes arrestaties na herdenkingsmars voor 'Lamine' in Roeselare

Optocht tegen politiegeweld in RoeselareBeeld Henk Deleu

In Roeselare zijn vijf mensen bestuurlijk gearresteerd voor het geweld na de herdenkingsmars voor Moïse 'Lamine' Bangoura. Een andere amokmaker werd zelfs gerechtelijk gearresteerd voor beschadigingen en poging tot doodslag, maar zal niet worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

Op 7 mei werd Moïse Bangoura (27) door de deurwaarder en de politie uit zijn huis in Roeselare gezet. De jongeman verzette zich hevig, waardoor extra politiemensen moesten worden opgeroepen. Uiteindelijk kon 'Lamine' overmeesterd worden, maar hij zeeg plots neer. De Guineeër overleed ter plaatse.

Volgens het parket van Kortrijk zijn er geen aanwijzingen van buitensporig politiegeweld. Uit de autopsie bleek later dat het slachtoffer geen breuken had opgelopen. Van bloed was ook geen sprake.

De familie en vrienden van Bangoura leggen zich niet neer bij die stelling en willen de details van het onderzoek kennen

De familie en vrienden van Bangoura leggen zich niet neer bij die stelling en willen de details van het onderzoek kennen. Daarom werd hun herdenkingsmars van gisterenavond ook opgevat als een protestmars tegen politiegeweld.

Protest geëscaleerd

De mars verliep vrij rustig, tot een groep manifestanten absoluut richting stadscentrum wilde trekken. Dat plan werd in de kiem gesmoord door een blokkade van de politie, waarop enkele projectielen werden gegooid. Ook na de mars werd nog met stenen en flessen richting politie gegooid.

Voor die feiten werden vijf mensen bestuurlijk aangehouden. Een andere amokmaker werd door zijn gebrek aan medewerking zelfs gerechtelijk gearresteerd voor beschadigingen en poging tot doodslag. De man weigerde bijvoorbeeld om zijn identiteit kenbaar te maken. Het parket zal hem na verhoor laten beschikken.