Direct naar artikelinhoud

Zinderend gelijkspel tussen Barcelona en Chelsea in achtste finale Champions League

Zelfs Lionel Messi heeft een Angstgegner: Chelsea. In acht wedstrijden tegen de Londense club had de Argentijn nooit weten te scoren. Dinsdagavond kwam er een einde aan de droogte. Op Stamford Bridge maakte Messi de gelijkmaker in een beladen Champions League-wedstrijd, nadat Willian een kwartier eerder voor grote vreugde bij de thuisfans had gezorgd door de score te openen. Messi profiteerde van een onbedachtzame pass van Anders Christenen.

Een kopduel tussen Lionel Messi en Cesc Fabregas.Beeld afp

Het was een zinderende 1-1, tussen een thuisploeg die net een crisisperiode achter de rug heeft en Barcelona, waar oude meesters als Andrés Iniesta en Lionel Messi, beiden in de dertig, nog een keer willen laten zien dat ze de besten van Europa zijn. Het was ook een graadmeter voor de hegemonie in Europa, waar de Spaanse overheersing aan zijn einde lijkt te komen, dit ten faveure van de Engelsen, getuige de uitmuntende prestaties vorige week van Spurs, Liverpool en Manchester City. Over drie weken wacht Chelsea een zware taak Camp Nou.

Moderne klassieker

De 'tweekamp' tussen Chelsea en Barcelona begon in 2000, toen de doelen werden verdedigd door Ed de Goeij en Ruud Hesp. Sindsdien hebben beide ploegen elkander drie keer uitgeschakeld, waarbij Chelsea vier keer heeft gewonnen en de Catalanen drie keer. Memorabel was het treffen in 2009 toen The Blues, op eigen veld, door een late treffer van Iniësta, en een falende Noorse arbiter, de finale misliepen. Een van de grootste teleurstellingen in Guus Hiddinks loopbaan als manager, die avond.

Als underdog was de Engelse landskampioen aan de wedstrijd begonnen. Nog vers in het geheugen liggen de dikke nederlagen tegen Bournemouth en Watford, terwijl Barcelona nog ongeslagen is in La Liga en alleen in de beker heeft verloren van stadgenoot Espanyol. Het zijn twee teams die minder sterk zijn dan de laatste keer dat ze elkaar troffen, in de halve finale van 2012. Barcelona is minder dominant dan tijdens het Guardiola-tijdperk en Chelsea mist de sterke as van toen: Terry - Lampard - Drogba. Een tekst op een spandoek van de Chelsea-fans sprak boekdelen: 'Drogba legend'.

Antonio Conte had de lange spitsen Morata en Giroud op de bank gelaten. In plaats daarvan begon hij met een snel, beweeglijk aanvalstrio: Hazard, Pedro en Willian, drie spelers die iets te bewijzen hadden. Voor de kleine Belg was dit een wedstrijd waar veel op het spel stond. In de Premier League is hij een grote ster, maar op Europees niveau staat hij nog in de schaduw van Messi met wie hij zo vaak is vergeleken. Oud-Barcelona speler Pedro wilde het ongelijk bewijzen van zijn oude club en de sympathieke Braziliaan dat van Conte, die hem dit seizoen maar wat vaak op de bank heeft gehouden.

Willian juicht na zijn doelpunt.Beeld afp

Achtste finales

Chelsea - Barcelona 1-1
Bayern München - Besiktas 5-0
Eerder gespeeld: Real Madrid - Paris Saint-Germain 3-1
Porto - Liverpool 0-5
Basel - Manchester City 0-4
Juventus - Tottenham Hotspur 2-2

Lionel Messi aan de bal.Beeld afp

Hoopgevend begin

Chelsea's begin was hoopgevend. Een kopbal van Antonio Rudiger en een Messiaanse dribbel van Hazard die gevolgd werden door een zwakke voorzet. Na een kwartier pakte Barca het initiatief onder leiding van Messi, die als spelverdeler speelde, als een ouderwetse nummer 10 met een zwervende Luis Suárez voor zich. Elke keer wanneer de Argentijn de bal had, ging er een siddering door Stamford Bridge, dat wegens obscure UEFA-richtlijnen niet helemaal uitverkocht kon zijn. Paulinho, die slechte herinneringen bewaart aan zijn Londense tijd bij Spurs, kreeg een gouden kopkans.

De blauwe achterhoede oogde onzeker, getuige slordige passes van Andreas Christensen en doelman Thibaut Courtois. Messi kreeg een opgelegde kans, maar weifelde zoals hij dat in zijn beste jaren niet zou hebben gedaan. Het balbezitpercentage van Barcelona steeg naar Peppiaanse hoogten: 75%. Conte, als altijd geanimeerd als een personage uit een Louis de Funés-film, schreeuwde en gebaarde Pedro en de anderen naar voren. 'Come on Chelsea', klonk het uit duizenden kelen. Chelsea vocht zich terug, zette hoge druk en in zeven minuten tijd raakte uitblinker Willian beide palen.

Na rust was het weer de Bordeauxrode formatie van Ernesto Valverde die kwam, en Suárez, bezig met een matig seizoen, schoot vlak naast na een mooie individuele actie. Chelsea toonde wederom wilskracht en in de 63ste minuut was het driemaal scheepsrecht voor Willian. Een hoekschop kwam via een omweg terecht bij de Braziliaan. Hij maakte ruimte en schoot vanaf de zestien in de rechterhoek, onhoudbaar voor Marc-Andre ter Steegen.

Barcelona wankelde en een tijdperk leek ten einde te komen toen Willian kort na zijn treffer de 2-0 op zijn oranje schoen had. Even later benutte Messi echter de kans zijn Chelsea-demonen te verdrijven.

Lionel Messi en Andres Iniesta juichen na de gelijkmaker.Beeld afp
Chelsea vocht zich terug, zette hoge druk en in zeven minuten tijd raakte uitblinker Willian beide palen