De Meiboomplanting in Mol-Ginderbuiten is een echt volksgebeuren.© RR

Inwoners Mol-Ginderbuiten planten Meiboom om ‘buitenbabbel’ te stimuleren: “En in de zomer plannen we een thermometerdrink”

Mol -

Buurtbewoners van de Tuinstraat en Buitenheide in Mol-Ginderbuiten hebben de aftrap gegeven van de ‘buitenbabbel’, een initiatief van het dorpsteam om de mensen aan te moedigen om buiten te komen. “Met deze actie willen we het contact tussen de bewoners stimuleren.”

Stef Geeraerts

Een Meiboom planten is oorspronkelijk een vruchtbaarheidsritueel om het begin van de zomer en de natuur te huldigen, maar in Mol-Ginderbuiten geven ze de traditie nog een andere betekenis. “We doen het vooral om samen te komen met onze wijk”, zegt Tine Caeyers. “Het initiatief is ontstaan vanuit de Veerkrachtige Dorpen om ervoor te zorgen dat mensen meer buitenkomen en deelnemen aan activiteiten. Het is de bedoeling om elke dinsdag- en vrijdagavond op de bank te komen zitten.”

Schepen voor Sociale Zaken Wendy Soeffers (N-VA) is blij met het initiatief. “We merken de laatste jaren dat mensen zich eenzamer voelen en de connectie met hun buren verliezen. Er werd in samenspraak met de buurtbewoners een ‘bankenplan’ uitgewerkt, waarop alle zitbanken in kaart gebracht zijn. Vroeger waren mensen veel meer op elkaar aangewezen omdat er toen nog geen sprake was van sociale media. Met de nieuwe actie willen we het contact tussen de bewoners stimuleren. Het is de bedoeling dat de buurtbewoners ‘s avonds met elkaar een babbeltje slaan. Binnenkort volgt er nog een actie om de buitenbabbel extra in de verf te zetten.”

“Met de nieuwe actie willen we het contact tussen de bewoners stimuleren. Het is de bedoeling dat de buurtbewoners ‘s avonds met elkaar een babbeltje slaan. ”

Wendy Soeffers (N-VA)

Schepen van Sociale Zaken

Volksgebeuren

Wat verderop in de Tuinstraat is de Meiboomplanting een echt volksgebeuren. Afgaande op de geur van hotdogs en het geluid van muziek komen we terecht bij een volksfeest. “We hangen symbolische lintjes aan onze Meiboom met de namen van alle aanwezigen,” zegt Diane Meynen.

Vriendengroep Decolores zorgt met een uitgebreid repertoire aan accordeonmuziek voor extra ambiance. “Onze groep bestaat uit zes vaste leden en we spelen voornamelijk meezingers”, legt Jos Ouderits uit. “Dat gaat van bekende nummers als ‘Laat de zon in je hart’ en ‘Heb je even voor mij?’ tot muziek van Raymond van het Groenewoud die we ook luidkeels meezingen.”

Alle kinderen zorgden voor de nodige animo met een zelfgekozen instrument.© Stef Geeraerts

De aanplanting van de Meiboom gebeurt met de nodige animo. Wanneer alle kinderen een instrument hebben gekozen, stappen alle buurtbewoners op de muzikale tonen naar het midden van de wijk, waar de Meiboom een mooie plaats krijgt. De aanplanting is het begin van een reeks activiteiten met de buurtbewoners. “In de zomer hebben we het plan opgevat om een ‘thermometerdrink’ te organiseren, waarbij we gezellig samenkomen als de temperatuur na 20 uur nog boven de 25° Celsius klimt,” blikt buurtbewoner Karen Wuyts vooruit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners