Politiezones werken samen tegen cybercriminaliteit: “Vorig jaar 30 miljoen euro aan nadeel in de provincie door online criminelen”

Mortsel, Edegem, Boom -

Politiezones Minos, Hekla en Rupel gaan samenwerken om cybercriminaliteit te voorkomen. “We zetten deskundige vrijwilligers in om burgers te informeren. De criminaliteit is online niet meer te onderscheiden van realiteit”, zegt commissaris Rijsbrack.

Filip Spoelders

De drie politiezones bereiken met hun actie Samen tegen Cybercrime vijftien gemeenten in de Antwerpse zuidrand. Volgens de politiezones is de nood aan deze campagne groot. “De tijd dat phishing mails tientallen schrijffouten bevatten is voorbij. Cybercriminaliteit past zich aan waardoor de criminaliteit moeilijk van de realiteit te onderscheiden is. In 2023 zorgde deze vorm van criminaliteit voor 30 miljoen euro aan nadeel in onze provincie. Naast financiële schade brengt dit bij mensen ook schaamte en trauma’s met zich mee”, licht commissaris Wim Rijsbrack van de zone Minos toe.

Drie politiezones werken samen om vijftien gemeenten te sensibiliseren.© Filip Spoelders

De politiezones werken al samen op het vlak van diefstalpreventie. Nu willen ze fraude online voorkomen. “Veel mensen blijven weg van het internet omdat ze schrik hebben. Dit is niet de bedoeling. Met voorzichtigheid en voldoende kennis willen we fraude voorkomen. Dit zullen we vanaf mei doen met infosessies, tweemaal per jaar in iedere gemeente.”

De vrijwilligers, onder andere van organisaties als Digidak en Digibanken Rupelaar, volgen een opleiding bij de politie. Theo Verhaegen doet aan diefstalpreventie bij de politie en gaat zich nu vrijwillig inzetten voor deze campagne. “Cybercriminaliteit is heel breed geworden maar door de juiste tips te geven, willen we dat mensen niet bang zijn om online te gaan. Je kan namelijk niet meer zonder. Een eerste belangrijke tip is om heel achterdochtig te zijn wanneer de voorstellen in mails te mooi om waar te zijn.”

Via de QR-codes of in het politiekantoor kunnen burgers zich inschrijven voor de infosessies.© Filip Spoelders

De infosessies richten zich op alle doelgroepen. “Alle onderwerpen komen aan bod. Hoe informeer ik als ouder mijn kind over sexting? Hoe zit het met online privacy? Wat is vriendschapsfraude of kan mijn bank online gegevens opvragen? Het zijn enkele vragen die beantwoord zullen worden”, meent Rijsbrack.

Via de websites van de zones, de gemeentelijke infobladen en de sociale media worden de data van de sessies bekend gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem