© GPD/ HARMEN DE JONG

Psycholoog alleen terugbetaald tot 64 jaar: “Terwijl de nood bij ouderen net heel hoog is”

Dankzij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kan iedereen vanaf eind dit jaar enkele sessies bij een psycholoog terugbetaald krijgen. Alleen blijkt ‘iedereen’ nu toch niet iedereen. De Vlaamse Ouderenraad vindt het niet kunnen dat 65-plussers uit de boot vallen. “Terwijl de nood bij ouderen net heel hoog is”, zegt directeur Nils Vandenweghe.

pl

Na jarenlange discussies is het eindelijk zover. Vanaf eind dit jaar betaalt het Riziv een aantal sessies bij de psycholoog terug: maximaal twee keer vier sessies worden terugbetaald, waarbij je dan zelf maximaal 11 euro meer per sessie hoeft te betalen. Ondanks dat goede nieuws heeft de bevoegde minister van Volksgezondheid Maggie De Block sinds de aankondiging van de maatregel al veel kritiek gekregen. Onder meer omdat die enkel geldt voor de behandeling van depressie, angst en alcoholverslaving, en omdat de patiënten eerst nog via de huisarts moeten passeren.

De Vlaamse Ouderenraad, die de belangrijkste seniorenverenigingen overkoepelt, klaagt nu nog iets anders aan: “Deze terugbetaling geldt enkel voor patiënten tot en met 64 jaar”, zegt directeur Nils Vandenweghe. “Iedereen die ouder is, valt uit de boot. Vanaf 65 jaar heb je geen recht op terugbetaling.”

Bescheiden budget

Volgens Vandenweghe is dat een nieuwe stap in de discriminatie van ouderen op het vlak van geestelijke gezondheidszorg. “De hele psychische sector is ingedeeld in twee groepen: de jongeren en de volwassenen tot 65 jaar. De ouderen zijn geen aparte categorie, en vallen daardoor telkens uit de boot. Terwijl de nood aan geestelijke ondersteuning bij die groep net heel groot is.”

Het kabinet van minister De Block bevestigt dat de terugbetaling van de psycholoog tot 64 jaar geldt. “De minister heeft gekeken hoe ze het bescheiden budget op de best mogelijke manier kon inzetten”, zegt woordvoerder Tijs Ruysschaert. “Door de doelgroep te beperken, kunnen we nu toch al het verschil maken voor een specifieke groep mensen. Hopelijk kunnen we in de toekomst extra middelen vrijmaken om die doelgroep uit te breiden, ook naar ouderen.”

Mensenrechten

De Vlaamse Ouderenraad hoopt vooral dat ouderen op alle vlakken evenveel rechten krijgen als de rest van de bevolking. Ze ziet zich daarin gesterkt door een rapport van het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg, eerder dit jaar. Het adviesorgaan pleitte daarin voor “een verruiming van de geestelijke gezondheidszorg van “volwassenen” naar “de ouderen”. “Dat lijkt ons een logische stap om einde te maken aan deze aanfluiting van de mensenrechten”, zegt Vandenweghe.