De moderne Sint-Laurentiuskerk in Oostmalle. Vorig jaar werd het vijftigjarig jubileum van de ingebruikname nog uitgebreid herdacht.© kma

Architect die Sint-Laurentiuskerk na tornado weer liet herrijzen overleden

Oostmalle -

Wald(emar) Van Raemdonck, architect van de Sint-Laurentiuskerk, is op 89-jarige leeftijd overleden. In 1967 werd de kerk van Oostmalle door een tornado verwoest. Alleen de toren bleef overeind. Zijn ontwerp voor een losstaand modern kerkgebouw naast de bestaande toren won de uitgeschreven architectuurwedstrijd.

kma

Wald Van Raemdonck overleed op 11 april in Huize Stracke in Boechout. Vrijdag 19 april om 10.30u vindt zijn uitvaart er plaats in de kapel van Huize Stracke. Van Raemdonck behaalde in 1958 het diploma van architect aan Sint-Lucas Schaarbeek. Hij liep stage in Parijs en ontwierp vooral woningen, maar toch ook twee kerkgebouwen.

Op 25 juni 1967 verwoestte een tornado de kerk in Oostmalle. Alleen de toren bleef staan. De inwoners van Oostmalle moesten een bouwfonds oprichten en verzetten hemel en aarde om voldoende fondsen te verzamelen voor de heropbouw.

De keuze viel uiteindelijk op een nieuw, strak ontwerp van een losstaande laagbouwkerk, met een grote oppervlakte. Die beslissing kende in Oostmalle voor- en tegenstanders. Van Raemdonck was in die zin beeldbepalend voor de dorpskern van Oostmalle.

In 1973 werd het moderne kerkgebouw plechtig in gebruik genomen. Die gebeurtenis werd vorig jaar nog uitgebreid herdacht, onder meer met een expo en een optreden van Lisa del Bo. De kerk zit nu nog zelden vol. Alleen vorig jaar voor de uitvaart van verkeersslachtoffer Neel (17) was ze veel te klein.

Wald Van Raemdonck ontwierp in Berchem ook nog de moderne kerk De Verrezen Heer. Hij tekende ook de uitbreidingen van het Sint-Xaveriuscollege in Borgerhout en Sint-Lutgardis in Antwerpen. De nu losstaande Sint-Laurentiustoren werd in 1976 beschermd als monument.

© rr

© Belga

De Sint-Laurentiuskerk is zelden te klein, maar eind vorig jaar toch, voor de uitvaart van verkeersslachtoffer Neel.© Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners