Leerkracht Benny is trots op de overwinning van Seppe Cools en Rune Boons.© Stef Geeraerts

Seppe Cools en Rune Boons (19) vallen in de prijzen met autokennis: “De passie gaat veel verder dan auto’s”

Mol -

In het Technisch Instituut Sint-Paulus in Mol werden Seppe Cools en Rune Boons dinsdag gehuldigd voor hun prestaties. De twee leerlingen automechanica behaalden vorige week de eerste en de vierde plaats in de finale van een wedstrijd die de aandacht wil vestigen op het belang van technische profielen en elektronische vaardigheden.

Stef Geeraerts

Seppe Cools en Rune Boons studeren eind juni af in hun zevende specialisatiejaar automechanica aan het Technisch Instituut Sint-Paulus in Mol. Tijdens een wedstrijd van mobiliteitsorganisatie TRAXIO, werden de leerlingen onderworpen aan verschillende technische proeven om hun autokennis te testen.

“Het was een leerrijke ervaring om aan de wedstrijd deel te nemen”, zegt Seppe. “Tijdens de proeven komen er zaken op je pad die je in het dagelijkse leven niet tegenkomt. Op het eerste gezicht leken het eenvoudige opdrachten, maar het was toch niet altijd makkelijk om de oorzaken van problemen te achterhalen.”

De leerlingen voerden tijdens de wedstrijd zowel theoretische als praktische proeven uit. “Ik heb vooral geprobeerd om me te onderscheiden in de snelheid van werken”, zegt Seppe. Tijdens de finale-opdracht kreeg ik te maken met een moeilijke storing waarvoor we amper een halfuur de tijd kregen. Uiteindelijk lag de sigarettenaansteker aan de basis van het probleem. Die verbruikte ook wanneer de auto uit stond nog stroom, waardoor de batterij leegliep,” zegt Seppe. “Het is niet altijd even eenvoudig om meteen in de juiste richting naar een fout te zoeken.”

Seppe Cools mocht de Gouden Autosleutel in ontvangst nemen.© RR

Verder denken dan software

Het was een vriend die Seppe uiteindelijk overtuigde om automechanica te gaan studeren. “Toen ik mijn vriend aan zijn auto zag sleutelen en ik hem een handje kwam helpen, raakte ik geïnteresseerd, waarna ik besloot om de opleiding ook daadwerkelijk te volgen. Mensen gebruiken dagelijks een auto om zich te verplaatsen, maar niet iedereen begrijpt hoe een voertuig technisch in elkaar zit. Het is fijn als je anderen kunt helpen. Op school leren we verder te denken dan de software die tegenwoordig in merkafhankelijke garages wordt gebruikt. Het oplossen van problemen maakt het net leuk.”

Met de opkomst van elektrische voertuigen biedt automechanica volgens Seppe ook in de toekomst voldoende uitdaging. “Je hebt de juiste certificaten nodig om aan elektrische auto’s te mogen werken. In september wil ik mijn bachelor in automechanica behalen om nog meer algemene kennis over auto’s op te doen.

Minister Vincent Van Peteghem kwam de cheque van 2.500 euro overhandigen.© RR

Mobiliteitsorganisatie TRAXIO wil met de wedstrijd niet alleen de aandacht vestigen op het belang van zowel technische profielen, maar ook elektronische vaardigheden zijn belangrijk.

“Het probleem doet zich voor in elke sector,” zegt Benny Claes, leerkracht autotechniek. “Het beroep wordt door mensen vaak nog als zwaar ervaren, maar tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het werk vergemakkelijken.”

Benny volgde de wedstrijd vanaf de zijlijn. “We zijn onze leerlingen enorm dankbaar voor hun motivatie en leergierigheid om tot dit resultaat te komen. Als je zowel met je school als met twee individuele leerlingen in de finale staat, geeft dat een geweldig gevoel. In hun specialisatiejaar krijgen onze leerlingen verschillende technische vakken met zowel theoretische als praktische aspecten, afgewisseld met opleidingen bij externe bedrijven, wat voor een grote meerwaarde zorgt.”

“Alle technologie die nodig is om iets rijdend te krijgen, vind ik geweldig”

Rune Boons

Zevende specialisatiejaar automechanica

Elektrische auto’s

Als Benny over automechanica praat, komt zijn passie al snel naar voren. “Techniek is een echte passie in mijn leven. Het is fijn om dingen bij te leren. Er komt altijd iets nieuws op je pad waardoor het nooit saai wordt.”

Ook Rune Boons (19), die vierde werd, deelt dezelfde passie. “Die gaat zelfs verder dan alleen auto’s. Vroeger was ik al geïnteresseerd in auto’s en brommers. Alle technologie die nodig is om iets rijdend te krijgen, vind ik geweldig.”

Het Technisch Instituut Sint-Paulus werd met twee finaleplaatsen voor Seppe en Rune ook nog eens uitgeroepen tot winnende school en mocht daarvoor – naast mooie sponsorprijzen – ook een cheque van 2.500 euro ontvangen uit de handen van minister Vincent Van Peteghem.In de toekomst wil de school zich verder specialiseren in de nieuwste ontwikkelingen. “Op dit moment krijgen de leerlingen al theoretische lessen over elektrische auto’s, maar om ook praktisch aan de voertuigen te kunnen werken, moet je vandaag de dag ook over de juiste certificaten beschikken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners