Direct naar artikelinhoud

In België woonachtige Ecuadoraanse ex-president moet zich voortaan tweewekelijks melden bij rechter in Ecuador

Rafael Correa, ex-prresident of Ecuador tijdens een toespraak voor de VN in 2015.Beeld EPA

De Ecuadoraanse ex-president Rafael Correa, die tegenwoordig in België leeft en werkt, wordt er in zijn thuisland van verdacht betrokken geweest te zijn bij een poging tot ontvoering van een politieke opposant in 2012. Hij moet zich nu elke twee weken melden bij de rechtbank in Quito. Zijn advocaten beraden zich over stappen.

Het parket vraagt een onderzoek naar de poging tot ontvoering van het voormalige parlementslid Fernando Balda door Ecuadoraanse agenten in Colombia. Dat meldt het parket op Twitter. 

Rechter Daniella Camacho ging in op de vraag van het parket en eist van Correa, die het land leidde van 2007 tot 2017 en zich daarna in ons land vestigde, dat hij zich "elke twee weken" meldt bij de rechtbank in Quito, en dat vanaf 2 juli. Wat Correa exact ten laste gelegd wordt, is niet duidelijk. 

"Ongelofelijke eis"

De advocaten van Correa zijn niet van plan het daarbij te laten: "De rechter heeft iets ongelooflijk geëist: ze wil dat iemand die in België woont en werkt en zijn familie hier heeft, elke twee weken naar Ecuador afreist, enkel en alleen maar om zich daar bij de griffie te melden", aldus Caupolican Ochoa.

Correa zelf, die in Brussel woont sinds mei 2017, liet op Twitter weten geen idee te hebben van wat hem verweten wordt.

Twitter bericht wordt geladen...