Direct naar artikelinhoud
Ander commentaarLaura Bush

Zerotolerancebeleid is wreed

Laura Bush, voormalig First Lady.Beeld EPA

Zondag was ik een van de miljoenen Amerikanen die naar beelden keken van kinderen die zijn weggerukt van hun gezinnen. In de zes weken tussen 19 april en 31 mei heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid bijna tweeduizend kinderen naar grootschalige detentiecentra of opvang voor wezen gestuurd. Meer dan honderd van deze kinderen zijn jonger dan 4. De reden hiervoor is een zerotolerancebeleid voor hun ouders, die ervan beschuldigd worden illegaal de grens te zijn overgestoken. Ik woon in een grensstaat. Ik begrijp de noodzaak om onze internationale grenzen te bewaken, maar dit zerotolerancebeleid is wreed. Het is immoreel. Mijn hart breekt ervan.

Deze beelden lijken verdacht veel op de Japanse interneringskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die nu gelden als een van de meest beschamende periodes uit onze geschiedenis.

Wij Amerikanen zijn trots op het feit dat we een moreel land zijn; trots dat mensen op hun karakter beoordeeld moeten worden, niet op huidskleur. Als we echt dat land zijn, zijn we verplicht deze aangehouden kinderen te herenigen met hun ouders en sowieso te stoppen met het scheiden van ouders en kinderen.

Laura Bush, voormalig First Lady, in: The Washington Post