Direct naar artikelinhoud
Zweden

Drie doden en drie gewonden bij schietpartij in centrum Malmö

Politie in Malmö na een eerder incident. (Archieffoto)Beeld AFP

Bij de schietpartij van gisterenavond in Malmö, in het zuiden van Zweden, zijn drie doden en drie gewonden gevallen. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld. Een woordvoerder bevestigde dat er niet uitgegaan wordt van een terreurdaad. Twee slachtoffers stierven kort nadat ze in het ziekenhuis waren opgenomen. Een derde slachtoffer is deze ochtend overleden. Drie andere jongemannen raakten gewond, van wie er één zwaargewond is.

De politie verspreidde snel een oproep tot getuigen om de precieze omstandigheden van de schietpartij achterhalen. Er is een onderzoek wegens doodslag geopend. Volgens de krant Aftonbladet kwamen de slachtoffers net uit een cybercafé in het centrum van de stad toen ze onder vuur genomen werden. Kort voor 20 uur werd alarm geslagen. De feiten deden zich voor vlak bij een politiecommissariaat en agenten waren onmiddellijk ter plaatse. 

WK-match

Rond het tijdstip dat de schutter toesloeg, waren er veel mensen op de been die de WK-overwinning van Zweden op Zuid-Korea (1-0) in Rusland vierden. Verscheidene getuige zeiden aan plaatselijke media dat minstens één dader met een automatisch wapen had geschoten. De autoriteiten vonden zeker achttien hulzen op de grond, meldde de krant Dagens Nyheter.

De politie weigerde informatie te geven over het profiel van de daders of de slachtoffers. De dader is naar verluidt nog voortvluchtig. Het gebied werd onmiddellijk afgezet en ook het ziekenhuis waar de vier gewonden worden verzorgd, wordt bewaakt.

Drugs en prostitutie

Verscheidene slachtoffers stonden bekend bij de politiediensten, meldde het Zweedse persbureau TT. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor een terreurdaad. "Het gaat vermoedelijk om een afrekening tussen criminelen", zei woordvoerder Fredrik Bratt. De achtergestelde wijken van Stockholm, Göteborg en Malmö kennen de jongste jaren een toename van geweld dat door de autoriteiten wordt toegeschreven aan rivaliteit tussen bendes voor de controle over drugshandel en de prostitutie.

De twee mensen die gisteren stierven waren 18 en 29 jaar. Deze ochtend is nog een 27-jarige man overleden.