Luister naar

Stroomnet houdt toename zonnepanelen niet bij

Nieuws
Het Nederlandse stroomnet kan de sterke groei van het aantal zonnepanelen soms niet aan.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 11 januari 2019 om 08:07

Groningen

In delen van Groningen, Drenthe en Overijssel geven netbeheerders Enexis en TenneT geen toestemming meer voor grootschalige projecten, omdat er geen stroom meer kan worden teruggeleverd aan het net. In het noorden en oosten lopen de dunste kabels door de grond, terwijl daar tegelijk veel ruimte is en de grond dus goedkoop is en gewild bij investeerders. Niet alleen investeerders krijgen te maken met de grenzen van het stroomnet. Ook sportverenigingen in deze regio’s krijgen soms geen toestemming meer om het dak van hun gebouw vol te leggen met zonnepanelen. Particulieren mogen nog wel zonnepanelen op hun dak plaatsen. Netbeheerders mogen namelijk alleen projecten van grootaanbieders weigeren.

Directeur Siward Zomer van ODE Decentraal, de koepelorganisatie van lokale duurzame energieprojecten, ziet de beperkte capaciteit van het stroomnet als ‘een bottleneck voor de energietransitie’, zegt hij in de Volkskrant. Het grootste probleem is de onvoorspelbaarheid van nieuwe zonneparken, stelt Jan Bakker van Enexis in de krant. Anders dan voor windparken is er voor zonneweiden geen centrale coördinatie. De investeerders kiezen zelf waar zij een zonnepark beginnen en dan is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

oplossing

Een mogelijke oplossing voor het probleem is zonneparken direct aan te sluiten op het gelijkspanningsnet van bijvoorbeeld het lichtnet, de glastuinbouw of het openbaar vervoer, meldde Energeia onlangs, een nieuwsdienst voor energieprofessionals. De groene stroom wordt dan dus rechtstreeks aan de gebruikers geleverd zonder tussenkomst van het elektriciteitsnet. In Den Haag heeft trambedrijf HTM het plan om een zonnepark naast het spoor van de Randstadrail 3 en 4 direct te koppelen aan de bovenleiding van de trams. De zonnepanelen moeten dan worden gecombineerd met opslag, want bij een directe koppeling tussen park en tramnet kan niet worden teruggevallen op het publieke elektriciteitsnet als opslag.

Zo zou het spoor in het noorden en oosten van het land mogelijk ook een stopcontact kunnen krijgen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’