Wesley en Carcela nu toch definitief vrijgesproken voor rode kaarten uit augustus (!), Bondsparket reageert ontgoocheld

Mehdi Carcela van Standard en Wesley Moraes van Club Brugge zijn nu toch definitief vrijgesproken door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Na een procedureslag van 77 dagen viel nu het verdict dat ook Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) vrijpleit. De grootste verliezer in het verhaal is het Bondsparket. “De voetbalsupporter begrijpt hier niets meer van”, klinkt het. “Het is toch bizar dat men de regels zelf maakt en ze dan hier komt betwisten bij de disciplinaire instanties.”

bfa, vml

De middenvelder werd aanvankelijk twee wedstrijden geschorst nadat hij in augustus (!) op het veld van Waasland-Beveren een wel erg opzichtige fout maakte om een tegenaanval af te breken. De Rouches pleitten meteen procedurefouten omdat de nieuwe indicatieve tabel, die de verschillende overtredingen opdeelt in categorieën en per categorie een gepaste strafmaat voorstelt, niet was goedgekeurd door de Pro League en de straffen daarop gebaseerd ongeldig zouden zijn. De Geschillencommissie vond de uitsluiting nu voldoende en sprak Carcela vrij.

Bekijk hier nogmaals de bewuste overtreding van Carcela:

Ook de schorsing van Wesley Moraes van Club Brugge werd opgeheven. De spits van Club Brugge kreeg voor een elleboog – of slag met de arm, zo u wil – in het gezicht van Moeskroen-verdediger Katranis zes dagen schorsing, waarvan hij er al twee uitzat. De overige vier werden nu kwijtgescholden. Die zware sanctie kwam er omdat de Braziliaan eerder al twee keer was geschorst voor een slag aan de tegenstander. Door de procedureslag rond de indicatieve tabel ziet hij zijn straf dus echter vervallen.

Wesley kan vanavond dus gewoon aantreden tegen Waasland-Beveren, een wedstrijd die al binnen vier uur begint...

Bekijk hier nogmaals de bewuste overtreding van Wesley:

Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) vrijgesproken van een sanctie.

Vrijgesproken op basis van procedurefouten

Vorige week werden de vier strafdossiers opnieuw ingeleid bij de Geschillencommissie Hoger Beroep. Om rechtsonzekerheid te vermijden had de Evocatiecommissie echter beslist dat de strafmaat gebaseerd moest zijn op de indicatieve tabel van vorig seizoen. De Geschillencommissie Hoger Beroep was consequent en vorderde daarop ook de bewijzen voor de goedkeuring van die oude tabel.

Hetzelfde probleem deed zich echter opnieuw voor. Ook de oude tabel, die dateert uit 2014, was niet goedgekeurd door de raad van bestuur van de Pro League. Bondsprocureur Marc Rubens slaagde er logischerwijs niet in de gevraagde bewijzen te leveren, waarop het viertal vrijgesproken moest worden op basis van procedurefouten. Rubens legde nog uittreksels van pv’s neer van juni en juli 2014, maar die werden niet als bewijs van goedkeuring aanvaard.

Volledig logisch volgens Pierre Locht, die het probleem met de huidige indicatieve in augustus aan de kaak stelde. “De tabel dateert uit 2014, toen was er zelfs nog geen Pro League. Dus hetzelfde probleem doet zich ook bij de oude tabel voor. Het profvoetbal was in 2014 nog opgesplitst in de eerste en tweede klasse en de reglementen waren helemaal anders”, reageerde de juridisch directeur van Standard. Pas in juni 2015 ontstond de Pro League zoals we die vandaag kennen. “Hopelijk kunnen we voortaan de debatten voeren over de grond van de zaak. De Pro League heeft het probleem opgelost, dat is goed.”

“De voetbalsupporter begrijpt hier niets meer van”

De grootste verliezer in het verhaal is het Bondsparket. “Een fout is een fout en moet kordaat bestraft worden. De voetbalsupporter begrijpt hier niets meer van. Een competitie moet op een eerlijke manier kunnen doorgaan”, aldus Marc Rubens, die voor elke speler dezelfde sanctie als in eerste aanleg vroeg. “Men mag op procedurefouten afgaan, de regels moeten toegepast worden. Maar het is toch bizar dat men de regels zelf maakt en ze dan hier komt betwisten bij de disciplinaire instanties. Dat men de zaakjes maar eens regelt binnen de Pro League.”

Einde van soap

Zo komt er een einde aan een disciplinaire soap van exact tweeënhalve maand. Tegen de beslissingen van de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal is enkel nog verhaal mogelijk bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport maar dat is van bondswege niet aan de orde. De strafvordering voor Wesley, Carcela en Ocansey dateert van 6 of 7 augustus, een uiteindelijk vonnis is er pas 77 dagen later op 19 oktober...

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer