Archiefbeeld© AFP

Verenigde Staten trekken soldaten nu ook terug uit Tsjaad

De Verenigde Staten gaan hun soldaten terugtrekken uit het Afrikaanse land Tsjaad. Dat heeft het Pentagon aangekondigd. Enkele dagen geleden had de Amerikaanse regering ook al toegestemd om zijn troepen terug te trekken uit buurland Niger.

jvh
Bron: BELGA

De Verenigde Staten hebben momenteel een honderdtal soldaten in Tsjaad, in het kader van de strijd tegen het jihadisme in de Sahelregio. “Het Amerikaans militair bevel in Afrika is momenteel van plan om enkele Amerikaanse strijdkrachten uit Tsjaad te verplaatsen”, aldus Pentagon-woordvoerder Pat Ryder. “Een deel van hen stond al gepland om te vertrekken.” Volgens hem is de terugtrekking maar tijdelijk, en past die in een “lopende herziening van de veiligheidssamenwerking, die zal worden hervat na de presidentsverkiezingen in Tsjaad op 6 mei.”

In een brief aan de Tsjadische minister van Defensie eiste de stafchef van de Tsjadische luchtmacht begin april het vertrek van de Amerikaanse soldaten. Volgens de stafchef zijn er onvoldoende documenten over het akkoord dat hun aanwezigheid toelaat. De luchtmachtchef vroeg daarom “een onmiddellijk einde van de militaire activiteiten op” de luchtmachtbasis van Adji Kossei. Daar leiden Amerikaanse militairen de Tsjadische speciale eenheden op voor hun strijd tegen de jihadistische groepering Boko Haram. 

In Niger, een ander knooppunt voor de Amerikaanse strijd tegen jihadisten in de regio, heeft de militaire junta die sinds juli vorig jaar aan de macht is, in maart de militaire samenwerkingsovereenkomst met de V.S. stopgezet. Wat betreft Niamey is de Amerikaanse aanwezigheid voortaan “illegaal”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer