Fietsen

Nieuwe sticker maakt het makkelijker om eigenaar van gestolen fietsen terug te vinden

© rr

Gestolen fietsen weer bij de rechtmatige eigenaar brengen, wordt vanaf dinsdag iets gemakkelijker, en dat dankzij een nieuwe onverwijderbare sticker.

wer

De verschillende ministers van Mobiliteit in ons land lanceren dinsdag officieel de MyBike-sticker. Bedoeling is dat je de onverwijderbare sticker op je fiets kleeft. Wordt je fiets gestolen, dan kan de politie op basis van de QR-code op de sticker gemakkelijk de (huidige) eigenaar terugvinden. Een vooruitgang in vergelijking met het huidige systeem, waarbij vaak het rijksregisternummer van de eigenaar in het fietsframe wordt gegraveerd. Maar wat als de fiets verkocht wordt? Bij het nieuwe MyBike-systeem dat al een tijdje in Brussel in gebruik is, kan je de contactgegevens van de eigenaar steeds veranderen — bijvoorbeeld nadat de fiets wordt verkocht. Op die manier komt de politie steeds bij de juiste eigenaar terecht, wat de kans verhoogt dat een gestolen fiets weer bij de correcte bezitter belandt.

Het is deze week de nationale actieweek tegen fietsdiefstallen. In ons land worden dagelijks gemiddeld 100 fietsdiefstallen aangegeven bij de politie. Al ligt het werkelijke aantal nog een pak hoger. Om het aantal fietsdiefstallen naar beneden te krijgen, raadt Binnenlandse Zaken aan om je fiets steeds met twee sloten vast te leggen. Aan politie wordt ook gevraagd om meer aandacht te besteden aan fietsdiefstallen door onder meer via lokfietsen bendes van fietsdieven op te rollen.