Arnaud Coel stelt zich kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen.© Leen Van de Sande

Jonge liberaal (27) dingt met Fix de Vesten naar gunst kiezer: “Ik wil de stem van de Mechelaar zijn in het stadhuis”

Mechelen -

De jonge liberaal Arnaud Coel (27) verrast in Mechelen met de nieuwe burgerbeweging Fix de Vesten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober rekent hij op de stem van de Mechelaar. “Het kan beter in onze mooie stad”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Al meer dan een jaar zijn de vesten hét gespreksonderwerp in Mechelen. “Vroeger ging een babbeltje over het weer, vandaag over de mobiliteit”, zegt Arnaud, beroepsmatig IT-consultant en vader in wording. Een van de grote punten van kritiek is het gebrek aan inspraak over het dossier. Daar speelt de twintiger op in. “Ik wil een aantal controversiële thema’s aanpakken. De Mechelaar die zich niet gehoord voelt, wil ik gehoor geven”, vertelt Arnaud.

Als voorbeeld haalt hij het maandenlange protest tegen het eenrichtingsverkeer op de stadsring aan. “Mensen gingen met potten en pannen op de binnenkoer van het stadhuis staan omdat ze zich niet gehoord voelden. Wel, ik wil de handen uit de mouwen steken en actie ondernemen. Ik wil luisteren naar de verzuchtingen van deze mensen en ze naar de gemeenteraad brengen. Ik wil de stem van de Mechelaar zijn in het stadhuis.”

Verantwoordelijkheid

Tegelijk vindt Arnaud dat politici meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor de beslissingen die ze nemen. “Als een beslissing achteraf bekeken niet de beste blijkt te zijn, moeten ze dat durven toegeven”, zegt hij. De jonge Mechelaar verwijst naar de verschillende uitzonderingen die het stadsbestuur invoerde, zodat sommige bewoners toch in twee richtingen over delen van de stadsring kunnen rijden. “De bestuursmeerderheid wekt de indruk dat de beslissing onomkeerbaar is.”

Als het van hem afhangt, worden inwoners in de toekomst veel nauwer betrokken bij beslissingsprocessen. “Laat Mechelaars mee nadenken over hun stad. Als ik zelf met iets zit, stuur ik een mailtje naar een schepen. Daar krijg ik dan geen antwoord op, of maar een half antwoord. Veel stadsgenoten, inclusief mezelf, staan vaak voor voldongen feiten”, zegt Arnaud.

“Nu lijkt het alsof er wordt geaasd op het innen van boetes. Het boetebeleid van een stad mag geen deel uitmaken van de begroting. Dat is verkeerd”

Arnaud Coel

Oprichter Fix de Vesten

De twintiger heeft de indruk dat er om die reden heel wat onvrede leeft bij de bevolking. Daarom stelt hij zich op 13 oktober verkiesbaar. Van een uittredend raadslid heeft hij al de toezegging om zijn voordrachtsakte te ondertekenen. “Mijn initiatief is niet een zoveelste nieuwe politieke partij, ik zie het eerder als een beweging. Voor mij is het een passieproject.”

“Mijn initiatief is niet een zoveelste nieuwe politieke partij”, zegt Arnaud Coel.© Leen Van de Sande

Met Fix de Vesten kiest Arnaud alleszins een opvallende naam voor zijn lijst. “Maar mijn project gaat niet alleen over de vesten. Dat zou nogal bekrompen zijn. Ik ga zeker niet zeggen dat alles slecht is in Mechelen, maar het is duidelijk dat er op de vesten verbetering nodig is”, vertelt de kandidaat.

“Als een beslissing achteraf bekeken niet de beste blijkt te zijn, moeten politici dat durven toegeven”

Arnaud Coel

Oprichter Fix de Vesten

Een standpunt neemt hij niet in, maar naar zijn gevoel is er te veel veranderd in te korte tijd. “Zonder dat de direct betrokken bewoners daar iets in te zeggen hadden. Dat is voor mij niet hoe een democratie werkt”, zegt Arnaud. Het mobiliteits- en parkeerbeleid is volgens hem toe aan bijsturing. “Nu lijkt het alsof er wordt geaasd op het innen van boetes. Het boetebeleid van een stad mag geen deel uitmaken van de begroting. Dat is verkeerd.”

Arnaud Coel beseft ook dat je als gemeenteraadslid de verkeerssituatie op de stadsring niet meteen kunt omgooien. “Ik maak me geen illusies. Daar heb je een meerderheid voor nodig, maar het zou fijn zijn als onze politici geen oogkleppen dragen en doof blijven voor kritiek.”

Voorlopig enige kandidaat

Voorlopig is Arnaud nog de enige kandidaat op zijn lijst, maar daar mag van hem snel verandering in komen. “Als mensen de handen uit de mouwen willen steken, zijn ze welkom. Zeker als ze hun bezorgdheid over de stad in actie willen omzetten. Mijn initiatief is geen protestbeweging, maar een burgerinitiatief voor meer democratie”, zegt hij.

Zijn vader, advocaat Frank Coel, was ooit provincieraadslid voor de Open VLD. “Ik steek niet weg dat ik zelf ook liberaal ben”, zegt Arnaud. Binnenkort neemt hij het onder meer op tegen de zetelende liberale burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Maar ik heb totaal geen ambitie om schepen of burgemeester te worden, wel om de politiek opnieuw dichter bij de mensen te brengen. Ik wil graag de mening van de Mechelaar vertolken in de gemeenteraad.”

www.fixdevesten.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen