AUDI AG

Audi Brussel schroeft productie terug, 371 tijdelijke werknemers verliezen hun baan

Bij Audi Brussel in Vorst verliezen 371 uitzendkrachten hun baan. Dat bevestigt de woordvoerder van Audi Brussel, na berichtgeving van verschillende media. Het ABVV heeft een stakingsaanzegging ingediend.

Volgens Franky De Schrijver, de hoofdafgevaardigde van het ABVV bij Audi Brussel, is vandaag op een ondernemingsraad meegedeeld dat de productiesnelheid afgebouwd wordt. Daarom worden 371 interimcontracten stopgezet. Reden zou de beperkte vraag zijn naar elektrische modellen.

Begin vorige maand al, toen de band voor twee weken stillag in de fabriek, klonk het in vakbondsmiddens dat er mogelijk nog extra weken tijdelijke werkloosheid ingevoerd zouden worden. Er werd toen ook een verlaging van de productiesnelheid bekeken, klonk het.

"Maar niemand had verwacht dat het zo snel zou gebeuren", zegt De Schrijver. "Het is een koude douche. Er was geen voorbereidend gesprek, terwijl de impact enorm is. We hadden een tussenstap verwacht, gehoopt om tot een compromis te komen en mensen aan boord te houden, maar dat bleek niet mogelijk."

Stakingsaanzegging

De Schrijver zegt dat ook op dit moment nog de band stilligt, en dat de stakingsaanzegging ingaat wanneer die tijdelijke werkloosheid eindigt, op 8 april. Dat de productiesnelheid verminderd wordt, zou wel minder tijdelijke werkloosheid betekenen, al is dat beperkt.Ā 

Nog volgens het ABVV is aan de directie gevraagd om al volgende week te overleggen. De aanzegging geldt niet alleen voor uitzendkrachten, maar ook voor vast personeel.Ā 

Audi Brussel-woordvoerder Peter D'hoore bevestigt dat de interimcontracten niet verlengd worden, een beslissing die "zwaar" valt om te nemen. "Uitdagende economische omstandigheden en het gebrek aan voorspelbaarheid van subsidies in sommige markten zorgen momenteel voor een zekere terughoudendheid bij de klanten om volledig elektrische voertuigen te kopen", klinkt het.

"Aangezien we bij Audi Brussel uitsluitend elektrische auto's produceren, zijn we betrokken en moeten we ons productieprogramma aanpassen."

Taskforce

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft deze namiddag CEO van Audi Brussel ontmoet samen met vertegenwoordigers van de Audigroep om de toekomst van de site in Vorst te bespreken.

In februari kondigde hij in de Kamer al aan dat er een taskforce zou komen rond Audi Brussel, nadat was bekendgeraakt dat de nieuwe generatie van het luxe SUV-model Q8 e-tron vanaf 2027 niet meer in de fabriek van Vorst zal worden geproduceerd.

Nu meldt De Croo dat die taskforce met vertegenwoordigers van de regionale regeringen begin april voor het eerst bijeen zal komen. De eerste resultaten van die taskforce moeten er zijn in mei.

Meest gelezen