Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim een kwart boeren en telers denkt dat teeltseizoen nog te redden is

Ruim een kwart van de boeren en telers in Nederland denkt dat dit teeltseizoen nog te redden is, ondanks de vele regen van de afgelopen weken.

Afbeelding

Zuid-Afrika: ANC wil regering van nationale eenheid vormen

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft donderdag gezegd dat zijn partij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) een regering van nationale eenheid wil vormen.

Afbeelding

Wethouder Amsterdam: voorlopige meerderheid tegen groenplannen

Volgens de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig blijkt uit voorlopige uitslagen dat een meerderheid van de stemmers in de hoofdstad zich donderdag heeft uitgesproken tegen de groenplannen van de gemeente.

Afbeelding

Youtuber gearresteerd om stunt met vuurwerk en helikopter

Een youtuber die een helikopter gebruikte om vuurwerk af te schieten op een rijdende Lamborghini voor een video is in Californië gearresteerd. Dit maakten aanklagers donderdag bekend. Als hij veroordeeld wordt, loopt hij kans op een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Afbeelding

Jimmy Dijk teleurgesteld over ongunstige exitpoll voor SP

De SP keert niet terug naar het Europees Parlement als de exitpoll van Ipsos I&O/NOS uitkomt en dat vindt partijleider Jimmy Dijk teleurstellend. Hij houdt nog een kleine slag om de arm omdat de definitieve uitslag beter uit kan pakken.

Afbeelding

Campagne voor Nexit levert Forum voor Democratie niks op

Forum voor Democratie voerde met lijsttrekker Ralf Dekker een harde campagne om de Europese Unie te verlaten. Maar de roep om een Nexit vond geen gehoor bij de kiezer.