Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering.

Afbeelding

Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk.

Afbeelding

UvA: laat 'walk-out' studenten en medewerkers rustig verlopen

​Het bestuur van UvA roept maandagochtend op om de zogeheten 'walk-out' van studenten en medewerkers die gepland staat om 11.00 uur rustig te laten verlopen.

Afbeelding

Verhuurders vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro's aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet in lijn zijn met Europese wetgeving.

Afbeelding

Recordjaar voor luchtvaartmaatschappij Emirates

Emirates heeft een recordjaar achter de rug door de sterke vraag naar internationale vliegreizen. De luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten is 's werelds grootste aanbieder van intercontinentale vluchten en vliegt onder meer vanaf Schiphol.

Afbeelding

Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse media en inwoners van het gebied.