Direct naar artikelinhoud
SportVoetbal

Terwijl Liverpool afkoerst op haar eerste titel sinds 1990 gaat Manchester United richting een 'Mouxit’

Jaren-, decennialang heeft Liverpool in de schaduw gevoetbald van die andere grote rode grootmacht uit Noord-Engeland, Manchester United. Des te groter was de vreugde, en het leedvermaak, zondagmiddag op Anfield Road toen Liverpool met 3-1 won van de eeuwige rivaal. 

Xherdan Shaqiri (L) van Liverpool viert de overwinning met teamgenoot Roberto Firmino (R).Beeld EPA

De thuisploeg heeft met deze zege de koppositie heroverd op die andere club uit Manchester, City, en is als enige in de Premier League ongeslagen. Nog belangrijker: het staat na 17 wedstrijd al 19 punten voor op de Mancunians.

Jose Mourinho begint steeds meer gelijkenissen te vertonen met premier Theresa May. Al tijden speculeren de media over een naderend ontslag, maar net als May blijkt de Portugees een overlever te zijn. Een andere overeenkomst tussen de twee is hun beider liefde voor defensief optreden. May is niet voor niets een bewonderaar van Geoffrey Boycott, de cricketer van Yorkshire die door zijn verdedigende manier van batten menig tegenstander, toeschouwer en teamgenoot in slaap suste.

Bus voor het doel

Ook Mourinho staat niet bekend op zijn avontuurlijke benadering. Een bus of twee voor het doel parkeren en via de counter toeslaan, is zijn handelsmerk. Met plezier zal hij terugdenken aan de wedstrijd op Anfield, vier jaar geleden, toen hij de kampioenskansen van Liverpool verpestte door met Chelsea op slinkse wijze te winnen. Zijn laatste twee wedstrijden met Manchester United eindigden hier in 0-0. En zo koos hij weer voor het behoud van de nul. Paul Pogba, wereldbekerwinnaar en man van ruim 100 miljoen euro, begon op de bank.

Het probleem bij deze aanpak is dat Manchester United niet zo goed in verdedigen is. 

Dat bleek in de 24ste minuut toen de verdedigers de snelle Sadio Mané uit het oog verloren en de Senegalees lieten scoren. Zoals wel vaker heeft een achterstand een schokeffect op de mannen van Mourinho. Tien minuten later deed Jesse Lingard, die carrière maakt in de modewereld, iets waar weinig bezoekers op Anfield in slagen: scoren. Hij kreeg daarbij hulp van Alisson Becker. De doelman die woensdag met een heroïsche redding Liverpool had laten doorbekeren in de Champions League, liet een simpele voorzet los.

 Shaqiri 

In de tweede helft kwam Klopp met een gouden wissel, toen hij Xherdan Shaqiri in het veld bracht. De Balkan-Zwitser had in de voorbereiding met een prachtige omhaal zijn debuut gemaakt tegen Manchester United en deed nu opnieuw van zich spreken tegen de Red Devils door in acht minuten tijd twee keer te scoren. Bij beide treffers veranderde zijn schot een beetje van richting, maar wie zo aanvalt als het team van Klopp dwingt geluk af. Voor United was het vooral zaak om de schade te beperken.

Terwijl Liverpool afkoerst op de eerste titel sinds 1990, toen Madonna met Vogue de hitparade aanvoerde en Margaret Thatcher in Downing Street woonde, staat United op de zesde plaats, een puntje voor promovendus Wolverhampton Wanderers. Mourinho dreigt de derde manager te worden die zich stukbijt op de erfenis van Ferguson, die hersteld van zijn hartaanval op de tribunes van Anfield zat. Ook aanwezig was Roy Keane, de legendarische aanvoerder die constateerde dat Mourinho ‘de weg kwijt is’.

Mouxit zit eraan te komen.