© zb

Dampkap vat vuur: bewoners doven zelf brand

Zaterdagavond werd de brandweer opgeroepen voor een brand bij de familie Sturiale in de Nieuwstraat in Houthalen-Helchteren. Bij aankomst moest er niet meer geblust worden, want Tino Sturiale had de vlammen zelf al gedoofd.

Zahra BOUFKER

De familie Sturiale werd zaterdagavond omstreeks 17 uur opgeschrikt toen de dampkap vuur vatte. Tino Sturiale, die er samen met zijn vrouw en twee kinderen woont, reageerde koelbloedig door de vlammen zelf te doven met de brandblusser uit zijn auto. “We hebben in twee maanden tijd al twee keer een stroompanne gehad in onze straat. Toen was de elektriciteit volledig uitgevallen”, vertelt Sturiale.

“De laatste keer was ook onze dampkap hierdoor stukgeraakt. Toen ik zaterdagavond een stuk fruit aan het schillen was voor onze dochter in de keuken hoorde ik geknetter in de buurt van de dampkap. Iets later hoorde ik iets ontploffen. Toen ik in de dampkap keek, zag ik vuur. We hebben onmiddellijk de brandweer gebeld. Ondertussen ging ik de brandblusser van mijn auto halen en probeerde ik de brand te blussen. We hebben heel veel geluk gehad, want moest ik niet in de keuken gestaan hebben op dat moment had het vuur zich waarschijnlijk over de hele keuken verspreid”, aldus Sturiale.

Kortsluiting

De precieze oorzaak is volgens hem nog niet bekend. “Een maand geleden hadden we in onze straat weer een stroompanne. Toen we thuis aankwamen, stelden wij vast dat onze dampkap niet meer werkte. En nu vliegt hij in brand. Wellicht is de oorzaak een kortsluiting in de motor van de dampkap. Ik hoop vooral dat de elektriciteitsproblemen in onze straat nu stoppen. Gelukkig is mijn gezin ongedeerd”, besluit hij.

De brandweer snelde ter plaatse en voerde extra controles uit. Met uitzondering van de dampkap liep de woning geen schade op. Er raakte ook niemand gewond.