Voorstanders van het recht op abortus verzamelen in Phoenix, Arizona (17 april 2024)
Foto: AP

Amerikaanse staat Arizona gaat strenge anti-abortuswet uit 1864 dan toch afschaffen

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft besloten om het abortusverbod uit 1864 toch in te trekken. Dat verbod had anders binnen enkele weken van kracht kunnen worden.

De hoogste rechtbank van Arizona besliste op 9 april nog dat de anti-abortuswet uit 1864 in ere zou kunnen worden hersteld, zoals de Republikeinen in de staat wilden. Volgens die wet zou abortus in vrijwel alle gevallen verboden zijn in Arizona. Als de wetgevende macht niet had ingegrepen, had die wet binnen enkele weken in werking kunnen treden.

De intrekking werd met 16 stemmen tegen 14 door de Senaat van Arizona aangenomen en zal waarschijnlijk snel ondertekend worden door de Democratische gouverneur Katie Hobbs, schrijft Reuters. 2 Republikeinse senatoren overschreden de partijlijn en stemden er mee voor om de strenge wet in te trekken.

"We zijn hier om een slechte wet te herroepen", zei de Democratische senator Eva Burch. "Ik wil niet dat we wetten over vrouwen eren, die geschreven zijn in een tijd waarin vrouwen niet mochten stemmen."

De Republikeinse senator Wendy Rogers stemde voor het behoud van het verbod uit 1864 en zei dat het intrekken van de wet tegen de conservatieve waarden van Arizona inging. "Het leven begint bij de conceptie. In 1864 hadden ze gelijk. We moeten dat in 2024 ook blijven doen."

Terug naar 15 weken

In 2022 maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof een einde aan het grondwettelijke recht op abortus, waardoor alle Amerikaanse staten de volledige vrijheid kregen om zelf hun abortuswetgeving op te stellen. Veel conservatieve staten kozen al snel voor een streng verbod op abortus.

In Arizona, een staat die sterk verdeeld is tussen Democraten en Republikeinen, is abortus een moeilijk thema, dat ook veel invloed kan hebben op de presidentsverkiezingen van november. 

Voordat de wet uit 1864 terug aangehaald werd, waren abortussen na de 15e week van de zwangerschap verboden in Arizona. Dat zal opnieuw het geval worden wanneer de terugdraaiing definitief voltooid is.

Meest gelezen