Proces van man die terroristen onderdak bood begint

Jawad Bendaoud staat in Parijs terecht voor het verbergen van terroristen. Hij riskeert zes jaar cel en een boete van 90.000 euro. Het is het eerste proces rond de aanslagen in Parijs. Daarbij vielen 139 doden.

jvt

Jawad Bendaoud bood twee daders van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh, onderdak in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Net voor zijn arrestatie op 18 november, terwijl de politie het huis bestormde, gaf Bendaoud nog een interview aan BFM-TV. Daarin ontkende hij te weten aan wie hij onderdak bood. ‘Een vriend vroeg me om twee van zijn maten voor enkele dagen onderdak te bieden. Ik heb gezegd dat er geen matrassen waren, maar dat vonden ze niet erg, ze wilden alleen water en kunnen bidden’, zei de man. De video-opname is nadien duizenden keren geparodieerd.

De speurders zijn ervan overtuigd dat Jawas Bendaoud vermoedde dat hij terroristen onderdak bood, maar dat hij wellicht niets wist van hun toekomstige terreurplannen. Uiteindelijk is Bendaoud aan een assisenproces ontsnapt.

De inval van de politie op de derde verdieping van een appartementsgebouw in de Rue du Corbillon 8 verliep bijzonder gewelddadig. In totaal vuurde de politie 5.000 kogels af. Een bommengordel ontplofte. De lichamen van Hasna Ait Boulahcen, een 26-jarige nicht van Abaaoud, en de twee terroristen werden een verdieping lager tussen het puin gevonden.

Jawas Bendaoud is eerder al vijf keer veroordeeld, onder meer in 2008 voor geweld met de dood tot gevolg. Sinds november 2015 zit hij in de cel.