Direct naar artikelinhoud
Informatiebeveiliging

Zuckerberg moet in Europees Parlement uitleg gaan geven over dataschandaal

Mark Zuckerberg.Beeld EPA

Het Europees Parlement heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg uitgenodigd om uitleg te verschaffen over de onthullingen rond Cambridge Analytica. "Facebook moet de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen verduidelijken dat hun persoonlijke gegevens niet gebruikt worden om de democratie te manipuleren", zo tweette voorzitter Antonio Tajani.

Facebook werd in verlegenheid gebracht door het gebruik van de privé-informatie van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers door databedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf was onder meer betrokken bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Gebruikers zouden geen toestemming hebben gegeven voor de verwerking van hun gegevens. "Het manipuleren van onze persoonsgegevens is onaanvaardbaar en een bedreiging voor de democratie", reageerde Tajani.

Vandaag hebben ook de nationale privacywaakhonden van de EU-lidstaten in Brussel overleg gepleegd over het schandaal, zo deelde de Europese Commissie mee. Bevoegd eurocommissaris Vera Jourova bevindt zich dan weer in Washington. Het is de bedoeling dat ze in de Amerikaanse hoofdstad contact heeft met Facebook. 

Twitter bericht wordt geladen...

Onderzoek

Amerikaanse media melden intussen dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een onderzoek gestart is naar het internetbedrijf en hoe het persoonlijke gegevens gebruikt. Het onderzoek zou gaan over de voorwaarden van de overeenkomst die het bedrijf in 2011 met de FTC sloot, nadat er toen ook al zorgen waren over de privacy van gebruikers. De FTC legde Facebook onder andere regels op over hoe Facebook informatie kon doorgeven aan derden.

Ook in andere landen ligt de techgigant onder een vergrootglas. Britse parlementariërs verzochten Zuckerberg eerder vandaag al om tekst en uitleg over de omgang met persoonlijke gegevens bij Facebook. Het conservatieve parlementslid Damian Collins, voorzitter van de Commissie Cultuur, Media en Sport, zegt in een open brief dat hij Facebook herhaaldelijk gevraagd heeft hoe bedrijven omgaan met gegevens van het sociale netwerk, en dan in het bijzonder of die gegevens zonder toestemming van gebruikers werd gebruikt. 

Ook de Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) verwacht uitleg van Mark Zuckerberg en van de CEO van Cambridge Analytica. "Mark Zuckerberg moet persoonlijk uitleggen hoe die data van Facebook gebruikt is. En Cambridge Analytica moet uitleggen hoe ze aan de data zijn gekomen en wat ze ermee gedaan hebben. Universele rechten en fundamentele vrijheden zijn ook online van toepassing. De data van mensen zomaar oogsten en misbruiken, ondermijnt onze democratie. Als Zuckerberg denk dat hij voor gedachtepolitie kan spelen, heeft hij het mis", zegt De Backer.

'Als Zuckerberg denk dat hij voor gedachtepolitie kan spelen, heeft hij het mis'
Philippe De Backer, Open Vld

Zuckerberg onthoudt zich al enkele dagen van elke commentaar. Het bedrijf meldde wel dat het zijn banden met Cambridge Analytica heeft opgeschort voor de duur van een onderzoek naar de beschuldigingen. 

Lees ook: Het rommelt bij Facebook, maar Zuckerberg houdt zich stil