© KMA

Automaat helpt wielertoerist de klok rond aan materiaal: “Geen bier, maar tubes en gaspatronen voor fietsers”

Desserten, koekjes, halve kippen, broodbeleg, pralines: noem het en je kunt het in Zandhoven uit de automaat draaien. Maar een automaat voor wielertoeristen bestond nog niet. Speciaalzaak Wilier Punto Rosso in Dorp in Pulderbos vult die behoefte nu in.

Kristin Matthyssen

Wilier Punto Rosso in Pulderbos is de enige Belgische verdeler van race-, mountainbike- en elektrische fietsen van het Italiaanse merk Wilier. U kunt er ook terecht voor bikefitting (het optimaal afstellen van uw fiets), training en sporttesten.

Zaakvoerder Johan Smolders is zelf een gediplomeerd trainer A en houdt zich onder meer bezig met de begeleiding van jonge triatleten. Momenteel zit hij samen met Rik Malcorps (16) uit Herentals in Estland. Smolders begeleidt ook Yorben Verboven (19) uit Pulle, die dit jaar sportman van het jaar werd in Zandhoven.

“Onze zaak ligt tussen De Vogelzang en In de Klok, twee cafés die vaak door wielertoeristen worden bezocht”, vertelt Vanessa Thomas, de vrouw van Johan Smolders. “Er passeren hier heel veel mensen op twee wielen voor onze deur. ’s Zondags gebeurt het weleens dat ze aanbellen als ze een platte band hebben. We hadden al langer zin om een binnen­bandenautomaat te plaatsen, maar we kozen nu voor een groter model, zodat we er ook energierepen, -gels en sportdranken in kunnen stoppen.”

© KMA

Wat fietstubes betreft, gaat het om binnenbanden van het merk Continental, maat 42, 60 en 80 voor koersfietsen. “De automaat staat hier nu anderhalve dag en maat 80 is al uitgeput. We moeten al bijvullen.”

Omdat de automaat nu de eerste keer gevuld werd door de persoon van de automatenfirma, steekt er ook vrij veel frisdrank in. “Wat suikers voor een dipje kunnen geen kwaad, maar het mag geen frisdrankenautomaat worden”, vindt Vanessa. “De man van de firma wou er eerst ook blikjes bier in doen, met een speciale lezer voor je identiteitskaart zodat alleen meerderjarigen het bier kunnen kopen. Maar dat wou ik niet. We zitten tussen twee cafés en er staat dikwijls een tent op het plein: een bierautomaat heeft Pulderbos niet nodig.”

Nog iets speciaals in de automaat zijn de CO₂-patronen of ‘gasbommetjes’. “Heel veel wielertoeristen hebben geen fietspomp. Ze blazen hun band op met een CO₂-patroon. Ook de trekkers om een band te vervangen komen nog in de automaat.”

Wielertoerist Luc Cloostermans uit Kessel stapt net de winkel binnen. Hij vindt een automaat op maat van de wielertoerist wel een goede zaak. “Zelf heb ik altijd een of twee reservetubes bij, maar je weet nooit wat er gebeurt. Het moet dan wel lukken dat je net in de buurt van deze automaat je band plat rijdt.”

© kma

“Eigenlijk is het de bedoeling dat iemand die zijn laatste reserve­tube gebruikt heeft, hier eentje uit de automaat draait voor het geval hij verderop nog met een lekke band zit”, zegt Vanessa. Daan Hens (25) uit Grobbendonk heeft het al eens meegemaakt dat hij platte band stond zonder reservetube. “Naar huis bellen is ook altijd een optie, maar dit is beter”, lacht hij.

Ook in Aartselaar en Boechout zijn er binnenbandenautomaten. Maar daar steken geen CO₂-patronen of energiegels in.