Trump trekt staart in na bakken kritiek en geeft Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen toe

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een U-bocht gemaakt na hevige kritiek op zijn uitlatingen na zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Hij verklaart dat er wel degelijk Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 was, in tegenstelling tot wat hij eerder zei. “Ik heb me van woord vergist”, klonk het stellig. Maar was het effectief een ongelukkige verspreking of toch eerder een grote flop van de Amerikaanse president?

mtm,adm, evdg

Het Amerikaanse staatshoofd zei dinsdag in een persconferentie dat hij de informatie van de inlichtingendiensten omtrent Russische inmenging in de stembusgang wel degelijk aanvaardt. Dat melden de conservatieve nieuwszender Fox en andere Amerikaanse media. Trump hamerde ook op zijn “respect voor die federale diensten”.

“Geen inmenging”

Maandag zei Trump in Helsinki, waar de top met Poetin plaatsvond, dat hij geen reden ziet waarom Moskou zich in 2016 zou hebben ingelaten met de verkiezingen. Tegelijk noemde hij de ontkenning van Poetin “extreem sterk en krachtig”.

© Photo News

Daarmee had de Amerikaanse president zich openlijk gekeerd tegen de inschatting van zijn eigen geheime diensten en onderzoeksautoriteiten die stellen dat er wel degelijk Russische inmenging was geweest. Ook had Trump gezegd dat “beide landen” verantwoordelijk zijn voor hun slechte onderlinge betrekkingen. “De koude oorlog is iets van het verleden”, zei Poetin.

“Meest schandelijke vertoning ooit”

De uitspraken van beide presidenten waren dan ook, zacht gesteld, erg bijzonder. Het duurde dan ook niet lang voor Trump bakken kritiek over zich heen kreeg, ook van politieke zwaargewichten binnen zijn eigen Republikeinse partij.

“Dit was niets minder dan hoogverraad”, schreef voormalig CIA-baas John O. Brennan op Twitter. “De persconferentie van Donald Trump in Helsinki overschrijdt de drempel van ‘zware misdaden en overtredingen. Niet alleen waren Trumps opmerkingen imbeciel, hij zat volledig in de zak van Poetin. Republikeinse patriotten: waar zijn jullie???”

“Schaamteloos”, aldus Republikeinse senator Jeff Flakeen. “Dat de president de kant van Poetin kiest en niet van zijn eigen inlichtingendiensten, en de Verenigde Staten de schuld geeft van de Russische aanval op onze democratie is een complete schande”, aldus Democratisch gouverneur Mark Warner.

Tot slot vond Republikeins zwaargewicht John McCain de vertoning van Trump “één van de meest schandelijke vertoningen van een Amerikaanse president ooit.”

© EPA-EFE

Zelfs kritiek van Fox News

Trump krijgt dus kritiek uit beide kampen. Opvallend: zelfs het uiterst Trump-gezinde Fox News keerde zich tegen hun favoriete president. De kritiek luidde dat Trump helemaal in de hand van Poetin speelt.

Na de persconferentie van Trump, vlak na zijn top met Poetin, herbevestigden de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat er wel degelijk sprake is van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo hebben Russische hackers ingebroken op de e-mailservers van Hillary Clinton en zijn ze aan de haal gegaan met 33.000 e-mails.

“Woordje vergeten”

Dinsdag kon Trump niet meer anders dan reageren op de heisa. De persconferentie die hij gaf, verbaasde opnieuw vriend en vijand. Hij had namelijk willen zeggen dat er geen enkele reden te zien is waarom het Rusland níet zou zijn geweest dat verantwoordelijk was voor inmenging, klonk het plots. Waarom hij het dan toch zei? “Ik heb me vergist van woord”, verklaarde hij. “I said the word ‘would’ instead of wouldn’t.”

(lees verder onder de video)

“Slecht persoon”

Ook reageerde hij op de kritieken die hij eerder had gekregen. Zo haalde hij uit naar Brennan, de voormalige CIA-directeur. “Ik denk dat Brennan een erg slechte kerel is en als je het bekijkt, er is veel gebeurd onder zijn hoede”, aldus het staatshoofd. “Ik denk dat hij een erg slecht persoon is.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen