© BELGA

De Wever wil dat premier Michel vertrouwen vraagt voor zijn regering: “Anders is het een zachte staatsgreep”

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het logisch dat de nieuwe regering van premier Michel het vertrouwen vraagt aan het parlement. “Men beklemtoont dat dit een nieuwe regering is. Dan lijkt het mij logisch dat je het vertrouwen vraagt, anders is dat een soort van hele zachte, verborgen staatsgreep”, aldus De Wever in Terzake op Canvas.

jtp

Bart De Wever is maandagavond te gast in het duidingsprogramma Terzake op Canvas. Daarin is de voorzitter van de N-VA duidelijk: “Ik wil absoluut geen vervroegde verkiezingen. We hebben heel veel goeie dingen afgesproken met de Zweedse coalitie die ik graag wil goedkeuren.”

De Wever vindt wel dat de nieuwe regering met een beleidsverklaring naar het parlement moet komen en daar het vertrouwen moet vragen. “Men beklemtoont fel dat dit een nieuwe regering is. Ze heeft zelfs een nieuwe naam, de oranje-blauwe regering, en ze heeft nieuwe programmapunten zoals het klimaat. Dan lijkt het mij logisch dat je het vertrouwen vraagt.”

Of de N-VA voor of tegen zou stemmen in zo’n vertrouwensstemming, wil De Wever op voorhand niet gezegd hebben, dat hangt af van wat er in de regeerverklaring staat. “Maar als men doet alsof men ons niet nodig heeft om een democratische meerderheid te hebben, dan is dat een soort van hele zachte, verborgen staatsgreep”, is De Wever duidelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Peeters: “Vertrouwensstemming niet nodig”

CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft erbij dat de regering Michel na het vertrek van de N-VA geen nieuwe regering is en dus geen vertrouwensstemming nodig is. Dat zei hij maandagavond in Terzake (Canvas). “Dit is geen nieuwe regering, wel zijn er andere accenten; maar we blijven binnen het kader van het regeerakkoord”, verduidelijkte hij. “We hebben respect voor de oppositie, met inbegrip van de N-VA”, zei hij meermaals tijdens het interview.

“We hebben respect door de democratie en de grondwet”, benadrukte Kris Peeters. Hij wees erop dat premier Charles Michel dinsdag met alle fractieleiders zal praten over hoe er verder gewerkt kan worden. “Wat is het alternatief? Een regering in lopende zaken? Verkiezingen?”, wierp de CD&V’er op. “De oppositie heeft er alle belang bij dat er beslissingen genomen worden.”

De nieuwe minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld), kondigde reeds aan dat ze de limiet van 50 asielaanvragen per dag wil herbekijken. “Maar toen Theo Francken nog bevoegd staatssecretaris was, hebben we een IKW (interkabinettenwerkgroep, red.) gehouden om te kijken of de limiet van 50 houdbaar was”, merkte Kris Peeters op.

Voorts wees hij erop dat er ook werk gemaakt wordt van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, zoals bij de jobdeal afgesproken was. “Het voorstel ligt bij de premier. Bovendien kan dit via een koninklijk besluit gerealiseerd worden”, zodat er niet in het parlement naar een meerderheid gezocht moet worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER