© Mia Uydens

Aan de poort bij Philips: “Zo’n ontslagronde, net voor de feestdagen? Da’s echt een koude douche”

Bij Signify in Turnhout, het voormalige Philips Lighting, wordt gelaten gereageerd op het nieuws dat er weer jobs verdwijnen. Een sanering is er stilaan jaarlijkse gewoonte. Volgens ABVV’er Erwin Oris was het verdict dit jaar extra zwaar. “We zagen wel iets aankomen, maar dat zowat een kwart van het personeel verdwijnt, is een koude douche.”

Christoph Meeussen, Ronny van der Ackerveken

Het slechte nieuws, dat er volgend jaar 158 jobs zullen verdwijnen, is donderdagochtend meegedeeld aan het personeel op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om 109 arbeiders en 49 bedienden. Momenteel telt het bedrijf nog zo’n 650 medewerkers.

“Dit is een zware slag voor de mensen”, zegt secretaris Peggy Schuermans (LBC-NVK). “Het is al het vijfde opeenvolgende jaar dat het aantal personeelsleden wordt afgebouwd. Het nieuws komt dus niet echt als een verrassing. Dat het om een vermindering met 23% gaat, is wel een zware slag. De vooruitzichten op een kentering zijn nihil, de mensen op de werkvloer weten dat ook.

(Lees verder onder de foto)

© Mia Uydens

“Mijn eerste werkgever”

Rob Claessen (44) uit Oud-Turnhout werkt 24 jaar bij Philips Turnhout in de onderhoudsafdeling. “Dit nieuws is fors aangekomen. We hadden verwacht dat het aantal ontslagen groot zou zijn, maar niet dat het zo zwaar ging worden. Bij het personeel heerst gelatenheid en deels gewenning na de voorbije jaren. Anderzijds went de aankondiging van een herstructurering nooit. Ik moet nog bekijken wat ik ga doen. Philips is mijn eerste werkgever, maar je weet dat er nog ontslagrondes gaan volgen.”

(Lees verder onder de foto)

© Mia Uydens

Feestdagen

“De vergadering was wat emotioneler dan andere jaren. Dat we net naar de feestdagen gaan, maakt het extra hard”, zegt Erwin Oris van ABVV. “Normaal gezien gaan de mensen na zo’n aankondiging snel terug naar hun werkplek, nu heeft het wat langer geduurd.”

Oris (46), uit Meerhout, werkt 24 jaar bij Philips Turnhout. “Dat het personeel met een kwart wordt afgeslankt, komt hard aan. De directie stuurt aan op vrijwillig vertrek, maar je weet niet welke voorwaarden en mogelijkheden er aan verbonden zijn. Bij de vorige ontslagrondes hebben veel jongere mensen voor vrijwillig ontslag gekozen omdat ze door hun leeftijd nog goede vooruitzichten hadden op de arbeidsmarkt. Nu werken er daardoor nog veel 50-plussers bij Philips Turnhout. De bereidheid voor vrijwillig vertrek wordt kleiner. Bij mij zal het van de berekening afhangen of ik blijf. Maar het is niet omdat je vrijwillig opstapt en een zak centen krijgt, dat je snel ander werk vindt.”

(Lees verder onder de foto)

© Mia Uydens

30 jaar bij Philips

Elly Matthys (51) uit Lichtaart, werkt 30 jaar bij Philips Turnhout. Ze doet uitvoerende taken en begeleidt testen van TL-lampen. “We wisten dat dit er aan zou komen, maar 109 arbeiders die moeten vertrekken is niet niks. De sfeer bij het personeel is zeer down, zeker omdat het nieuws juist voor de feestdagen wordt aangekondigd. Er blijven minder mensen over op de werkvloer, maar het moet nog wel werkbaar blijven. Dat er weinig geld in opleidingen wordt gestoken, biedt geen goede vooruitzichten. De gemiddelde leeftijd van het personeel is 52 jaar. De meeste mensen zijn van een drieploegensysteem naar een tweeploegensysteem gegaan en nu in dagdienst. Men wil ons langer laten werken, maar je moet ook aan werk geraken dat fysiek niet meer te zwaar is.”

(Lees verder onder de foto)

© Mia Uydens

Krimpende markt

“We maken in Turnhout hoogwaardige conventionele verlichting, dat is een krimpende markt”, zegt woordvoerder van Signify Roel Dekoninck. “Je ziet ook op de snelweg dat deze verlichting wordt vervangen door duurzamere ledverlichting. De vestiging in Turnhout is daar gevoelig voor. Om toch weerbaar te blijven voor de toekomst zijn wij genoodzaakt om onze organisatie aan te passen. Volgende jaar gaat het inderdaad om 158 voltijdse arbeidsplaatsen.”

Volgens Dekoninck is het bedrijf een verantwoordelijke werkgever. “We proberen iedereen naar nieuw werk te helpen. Na vorige ontslagrondes hebben 9 op de 10 mensen een nieuwe job. Er is dus nog werkgelegenheid in de regio. Onze medewerkers zijn hoogopgeleid, goed getraind en weerbaar op de arbeidsmarkt.”

Wanneer definitief gedaan?

Vraag blijft: wanneer gaat het licht in Turnhout definitief uit? “Het feit dat we moeten aanpassen, is bedoeld om de toekomst zo lang mogelijk te verzekeren. Verder hebben we geen idee wanneer het gaat eindigen: is dat over vijf jaar, over tien jaar?”, zegt Dekoninck nog. Soortgelijke ontslagrondes in de komende jaren sluit hij dan ook niet uit.

“Over de verdere toekomst is er tijdens de vergadering deze ochtend niks gezegd, en dat is een enorme onzekerheid voor de mensen. Ze weten dat dit afloopt, alleen niet wanneer”, besluit Peggy Schuermans.

© Mia Uydens