LIVE. Israëlisch leger treft lichaam ontvoerde Ron Benjamin (53) aan in Gaza

© X

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Wim Verhaert

Israëlisch leger treft lichaam ontvoerde Ron Benjamin (53) aan in Gaza

Het Israëlische leger heeft tijdens een militaire operatie in de Gazastrook het levenloze lichaam gevonden van een gijzelaar. Ditmaal gaat het om Ron Benjamin, een 53-jarige man die op 7 oktober tijdens een fietstocht werd gedood door de extremistische Palestijnse beweging Hamas. Hamas voerde zijn lichaam mee naar de kuststrook nadat hij om het leven was gebracht bij de grootschalige terreuraanval op het zuiden van Israël.

Het Hostages en Missing Families Forum, dat familieleden van Israëlische gijzelaars vertegenwoordigt en ondersteunt, bevestigt de vondst. Het zei dat Benjamin op zijn fiets zat toen hij op 7 oktober in de kibboets Be'eri werd gevangengenomen door leden van de Palestijnse terreurbeweging. Volgens de organisatie was de vijftiger een familieman die van fietsen hield. Zo zou hij elke zaterdag een rondje fietsen, "net zoals op die noodlottige zaterdag". “Ron hield van reizen in Israël en de rest van de wereld, en hij hield van muziek.”

Volgens militair woordvoerder Daniel Hagari werd zijn lichaam teruggevonden samen met dat van drie andere gijzelaars, Shani Louk, Amit Buskila en Itzhak Gelerenter. De repatriëring van de lichamen van die laatsten werd vrijdag bekendgemaakt.
Wim Verhaert

800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen zegt dat de vluchtelingenstroom op gang kwam nadat Israël op 6 mei een militaire operatie begon in het gebied. Volgens Lazzarini vertrekken mensen omdat opdracht wordt gegeven te evacueren naar "zogenoemde veilige zones". Vluchtelingen trekken onder meer naar de stad Khan Younis en zoeken soms onderdak in verwoeste gebouwen. 
Wim Verhaert

Olietanker getroffen door raket voor kust van Jemen

Een olietanker is voor de kust van Jemen getroffen door een raket, meldt het maritiem beveiligingsbedrijf Ambrey zaterdag. Ambrey meldde dat er een brand was aan de achterkant van het schip, dat onder de vlag van Panama vaart. Het bedrijf ontving ook "informatie die aangaf dat de tanker hulp had gekregen". De maritieme veiligheidsdienst van de Britse marine had eerder een melding ontvangen van een schip dat "lichte schade opliep nadat het door een onbekend object was geraakt".
Laurence Torck

Ook Oostenrijk hervat financiering aan UNRWA

Ook Oostenrijk gaat zijn financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA hervatten. Nadat Israël beweringen over steun aan Hamas binnen UNRWA de wereld instuurde, schortten verschillende landen hun steun op. De meeste van die landen hervatten hun financiering intussen.

Begin dit jaar beschuldigde Israël een tiental van de 13.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook ervan op 7 oktober deelgenomen te hebben aan de ongeziene aanval door Hamas op het zuiden van Israël.  Een onafhankelijke commissie oordeelde eind vorige maand dat Israël geen bewijzen aandroeg om aan te tonen dat een groot aantal UNRWA-medewerkers leden zijn van terreurorganisaties. In het rapport werd wel opgemerkt dat er binnen de organisaties "problemen met neutraliteit" bestaan. 

Belangrijke geldschieters zoals de Verenigde Staten en Duitsland schortten na de aantijgingen hun hulp op. De meeste landen keerden al op die beslissing terug, zoals Duitsland, Zweden en Japan. 

"Na in detail het actieplan (van UNRWA, red.) om de werking van de organisatie te verbeteren geanalyseerd te hebben, heeft Oostenrijk beslist de middelen te deblokkeren", meldt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een persbericht. Wenen had voor dit jaar 3,4 miljoen euro vrijgemaakt voor UNRWA, en tijdens de zomer zou de eerste betaling moeten gebeuren. De Belgische steun aan UNRWA bleef altijd gehandhaafd, terwijl Nederland zijn financiering nog niet hervat heeft.
 
Laurence Torck

Israël zegt terrorist te hebben gedood bij luchtaanval op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische luchtaanval op de Palestijnse stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, is vrijdag een gezochte terrorist om het leven gebracht. Dat heeft het Israëlische leger meegedeeld.

Volgens Israël zijn een gevechtsvliegtuig en een helikopter ingezet om een commandocentrum van een lokaal terreurnetwerk aan te vallen. Er is een man gedood die verantwoordelijk was voor een reeks terroristische aanslagen, waaronder ook de moord op een Israëliër in mei 2023, zo klinkt het nog.

Palestijnse bronnen bevestigen enkel dat een Israëlische aanval op een gebouw in Jenin aan één persoon het leven heeft gekost.
Na het uitbreken van de oorlog tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël in de Gazastrook op 7 oktober 2023, is ook het geweld op de Westelijke Jordaanoever weer toegenomen.
 
Wim Verhaert

Amerikaanse artsen die vastzaten in Gaza zijn vrij, zegt Witte Huis

Amerikaans medisch personeel heeft het ziekenhuis in Gaza waar ze tot nu toe niet weg konden, laat het Witte Huis weten. Eerder deze week bleek dat de artsen Gaza niet meer konden verlaten, nadat Israël de grensovergang in Rafah sloot. Tien van hen zijn lid van de Palestinian American Medical Association, een Amerikaanse ngo die twee weken zorg had verleend in het Europese Ziekenhuis in Khan Younis. Zeventien van de twintig zorgverleners hebben Gaza nu verlaten, zei John Kirby, een woordvoerder van het Witte Huis. De drie andere zorgverleners zouden er zelf voor gekozen hebben te blijven. Zij zullen geen beroep meer kunnen doen op de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem die hun collega's bijstond.
Wim Verhaert

Doden na Israëlische aanvallen op Libanon, onder wie burgers

Bij Israëlische aanvallen op Zuid- en Oost-Libanon zijn vrijdag ten minste vijf mensen omgekomen, onder wie Libanese en Palestijnse strijders en Syrische burgers. Dat meldt persbureau Reuters op basis van veiligheidsbronnen.
Israël en de Libanese gewapende groepering Hezbollah voeren al zeven maanden over en weer aanvallen uit aan de zuidgrens van Libanon. Ook andere Libanese facties en Palestijnse groeperingen hebben vanuit Libanon raketten op Israël afgevuurd. Vrijdag kwamen bij een reeks Israëlische aanvallen op een kustplaats verder naar het noorden dan het gebruikelijke conflictgebied zowel een Hezbollah-lid als twee Syrische burgers om het leven, aldus de veiligheidsbronnen.
Bij een afzonderlijke Israëlische aanval op Majdal Anjar, aan de oostgrens van Libanon met Syrië, werd Sharhabil al Sayed gedood, een Hamas-lid dat de leiding had over de operaties van de factie in de oostelijke Bekavallei van Libanon. Bij die aanval werd ook een ander Palestijns Hamas-lid gedood, aldus de bronnen. 
Sofie Geusens

Bidens veiligheidsadviseur reist naar Saoedi-Arabië en Israël

Jake Sullivan, de Nationaal Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, zal dit weekend naar Saoedi-Arabië en Israël reizen. Hij zal zaterdag de Saoedische kroonprins en feitelijke machthebber Mohammed bin Salman ontmoeten, zegt de communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vrijdag in Washington. Het zal onder meer gaan over "de lopende inspanningen voor een duurzame vrede en veiligheid in de regio".
Zondag reist Sullivan door naar Israël om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten. In hun gesprek zal het gaan over de oorlog in de Gazastrook, de humanitaire situatie ter plaatse en de onderhandelingen over een akkoord voor de vrijlating van alle gijzelaars, zegt Kirby. 
Sofie Geusens

Rector UGent: "We moeten permanent op mensenrechten gaan screenen"

Rector Rik Van de Walle wil bekijken of de mensenrechtencommissie van de UGent op permanente basis screenings kan uitvoeren van de samenwerking met buitenlandse universiteiten. Dat zegt hij na een overleg met pro-Palestijnse bezetters van de universiteit. "Nu is er in principe enkel een screening bij de aanvang van een project."
Donderdag besliste de Gentse universiteit dat de samenwerking met drie Israëlische instellingen wordt stopgezet. Eerder waren die partnerschappen wel mogelijk, maar de mensenrechtencommissie van de universiteit publiceerde een nieuw advies op vraag van de rector. 
De universiteit hanteert sinds 2018 een mensenrechtenbeleid, dat wordt opgevolgd door de mensenrechtencommissie van de universiteit (officieel heet dat orgaan de Commissie Mensenrechtenbeleid en Dual Use Onderzoek). Die commissie adviseert de rector, bijvoorbeeld wanneer een partner betrokken is bij mensenrechtenschendingen.
In het geval van Israël zijn ook samenwerkingen met Israëlische defensiebedrijven of Israëlische veiligheidsdiensten uit den boze. Samenwerken met universiteiten of bedrijven die winst maken met activiteiten in de door Israël bezette gebieden mag evenmin. Een partnerschap met onderzoeksgroepen die samenwerken met het Israëlische leger kan ook niet.
Maar toch kregen samenwerkingen met Holon Institute of Technology, MIGAL Galilee Research Institute en Volcani Centre (Agricultural Research Organisation of Israel) eerder groen licht. Ook toen bleek dat die een bedenkelijke rol spelen in de vergeldingsoperatie die het Israëlisch leger lanceerde na de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

"Ik vind dat de raad van bestuur en de mensenrechtencommissie moeten nadenken over de vraag of er permanent gescreend kan worden", zegt Van de Walle. "En indien ja, wat betekent dat dan? En wie moet er dan permanent screenen? Nu is er enkel een screening bij aanvang van een project. Bij positief advies kan een project starten. Maar in de loop van een project wordt er in principe niet meer gescreend."
Wim Verhaert

Netanyahu reageert op dood teruggevonden gijzelaars: "We zullen alle gijzelaars terugbrengen"

Op X reageert de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het nieuws over de drie gedode gijzelaars die in Gaza werden teruggevonden. "Ons hart breekt bij zo'n groot verlies." Hij voegt nog toe dat "we al onze gijzelaars zullen terugbrengen, levend en dood". "Ik feliciteer onze dappere strijdkrachten die in een vastberaden actie Israëls zonen en dochters naar huis hebben gebracht."
Wim Verhaert

Drie dode gijzelaars, onder wie Shani Louk, teruggevonden in Gaza

Afgelopen nacht hebben het Israëlische leger en de inlichtingendienst Shin Bet de lichamen van drie overleden gijzelaars gevonden in de Gazastrook. Dat bevestigt woordvoerder Daniel Hagari van het Israëlische leger. 

Het gaat om Shani Louk, Itzhak Gelerenter en Amit Buskila, die op 7 oktober aanwezig waren op het Nova festival toen dat door Hamas werd aangevallen. Volgens Hagari werden hun lichamen naar Gaza meegenomen nadat de drie personen nog op het festival door Hamas werden gedood. Op Instagram meldt de familie van Buskila "kapot te zijn van verdriet".

Op 30 oktober meldde Louks moeder al de dood van haar dochter. Kort nadat Louk verdwenen was, doken beelden op van de jonge Duits-Israëlische vrouw die bewegingsloos in de laadruimte van een pick-uptruck lag die door Gaza-stad reed. Haar familie had haar op basis van enkele tatoeages kunnen identificeren. Louk werd een van de gezichten van de vele tientallen Israëliërs en buitenlanders die door Hamas ontvoerd werden.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/liveblog?videoId=nKgoVJTYfemG
player.agnoplay.com
Sofie Geusens

Opnieuw vrachtwagen aangevallen op Westoever omdat die vermoedelijk hulp naar Gaza bracht

Tientallen Israëlische burgers hebben donderdag een vrachtwagen in brand gestoken, omdat ze dachten dat die hulpgoederen naar de Gazastrook zou brengen. Zowel de bestuurder als Israëlische soldaten raakte daarbij gewond. Dat meldt het Israëlische leger vrijdag.
De aanval gebeurde bij Kokhav Hashahar, een Israëlische kolonie in wat Israëli's de Binyamin-regio noemen. Ze bevindt zich op de Westelijke Jordaanoever, het Palestijnse gebied dat Israël al sinds 1967 bezet. 
Het leger deelt mee dat Israëlische militairen moesten ingrijpen om de aangevallen Israëlische chauffeur te ontzetten. Hij moest ook medische verzorging krijgen. 
"Tientallen Israëlische burgers gebruikten vervolgens geweld", klinkt het. Daarbij raakten drie Israëlische soldaten lichtgewond. Het leger zegt dat het "iedere vorm van geweld veroordeelt tegen zijn soldaten en veiligheidsdiensten". "De daders zullen vervolgd worden."
De feiten gebeurden op een veertigtal kilometer van de grens met Jordanië. Ook maandag blokkeerden tientallen personen al vrachtwagens met hulp en plunderden ze die. De media identificeerden de daders als leden van een radicaal collectief dat gekant is tegen hulp voor Gaza. Toen werden de vrachtwagens aangevallen in Israël, even voorbij een grenspost met de Westelijke Jordaanoever, bij het Israëlische dorp Shekef.
Sofie Geusens

Man die 'Palestijnse doden wilde wreken' in Groot-Brittannië tot levenslang veroordeeld

Een Marokkaanse man van 45 die de Palestijnen die in Gaza het leven lieten wilde wreken, is door een rechtbank in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij vermoordde een gepensioneerde man in de straten van Hartlepool op 15 oktober 2023, kort nadat hij zijn huisgenoot had proberen te vermoorden.
De man gaf toe dat hij wraak wilde nemen voor de Palestijnen die in Gaza waren gedood. Naast een levenslange gevangenisstraf werd beslist dat hij minstens 44 jaar daarvan zal moeten uitzitten alvorens in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating. De rechter meent dat de moord een daad van terrorisme was.
De uit Marokko afkomstige Ahmed Alid viel zijn slachtoffer, de 70-jarige Terence Carney, aan in de rug. Dat deed hij op 15 oktober. Een week eerder had Israël Hamas de oorlog verklaard vanwege de aanslagen in Israël die ruim 1.170 mensen het leven kostten. Alid heeft zelf verklaard dat de Israëlische aanvallen in Gaza de reden waren en dat hij meer mensen had willen doden.
Naast Carney had Alid ook zijn 32-jarige slapende huisgenoot aangevallen met twee messen. De reden was dat die zich van de islam had bekeerd tot het christendom. De huisgenoot wist met hulp van een derde huisgenoot te ontkomen. In totaal woonden vijf mensen in het huis, allen asielzoekers. Tijdens zijn verhoren heeft Alid ook twee vrouwelijke rechercheurs aangevallen, van wie er een lichtgewond raakte aan haar schouders en pols.
"U hoopte om de Britten met een angst op te zadelen en enkele vrijheden die zij genieten onderuit te halen", zei de rechter. Ze benadrukte dat de man nooit meer vrij zou komen.
Meer dan 35.000 Palestijnen, voornamelijk burgers, stierven in de Gazastrook sinds de start van de oorlog. De cijfers zijn afkomstig van het Ministerie van Gezondheid, dat door Hamas wordt bemand.
Sofie Geusens

Franse intellectuelen roepen Parijs op Palestina te erkennen

Een groep van Franse intellectuelen en figuren uit de cultuurwereld roept president Emmanuel Macron, en de rest van de internationale gemeenschap, op om Palestina "zonder verder uitstel" als staat te erkennen. Dat schrijven ze vrijdag in een open brief in Le Monde.
Onder meer Spanje en Ierland treffen voorbereidingen om Palestina als staat te erkennen. De Spaanse premier Pedro Sanchez zei vrijdag in een tv-interview dat hij woensdag zal aankondigen wanneer Spanje dat zal doen. Eerder werd 21 mei naar voren geschoven, maar die datum zal dus niet gehaald worden. 
"We zijn aan het overleggen met andere landen", zei Sanchez, zonder te zeggen om welke landen het gaat. In maart publiceerde hij met de Ierse, Sloveense en Maltese regeringsleiders een gezamelijk persbericht waarin de vier landen hun bereidheid tonen om tot een erkenning over te gaan.
De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin zei dinsdag dat de Ierse erkenning "voor het einde van de maand" zal gebeuren. 
"Het Israëlisch-Palestijns conflict duurt nu al meer dan een eeuw, en heeft sinds 7 oktober en de nasleep ervan een onaanvaardbaar en ongekend hoogtepunt bereikt", schrijft het collectief in Le Monde. Onder meer de Israëlische zangeres Noa maakt deel uit van de ruim 500 ondertekenaars, net als de Franse historicus Benjamin Stora en de Libanees-Canadese dramaturg Wajdi Mouawad. 
"Eerst de staat Palestina erkennen en Israël veiligheidsgaranteis geven, dan onderhandelen", stellen de ondertekenaars. "Frankrijk, waarvan het unieke karakter op het wereldtoneel wordt erkend, moet het voorbeeld tonen aan wie nog niet durft."
De lijn van Parijs is dat Palestina erkennen als staat geen taboe is, maar herhaalt dat een eenzijdige beslissing daarover "op het goede moment" genomen moet worden, en "nuttig moet zijn in de globale strategie voor de politieke oplossing". Met Berlijn is nog een andere machtige EU-lidstaat niet gewonnen voor een overhaaste erkenning.
Van de 193 VN-lidstaten zijn er 137 die Palestina als staat erkennen.
Michael Temmerman

Rector UGent gaat in dialoog met bezetters

Rector Rik Van de Walle zal rond 16 uur naar het UFO-gebouw trekken, dat sinds vorige week maandag bezet wordt door een driehonderdtal studenten en UGent-medewerkers. Hij zal er in dialoog gaan met de actievoerders. Afgelopen nacht werd nog duidelijk dat de Gentse universiteit bekijkt of ze drie samenwerkingen met Israëlische instellingen kan beëindigen.
Een algehele boycot van Israël, dat na een terreuraanval op 7 oktober vorig jaar een bloedige oorlog uitvoert in Gaza, komt er niet. Dat is nochtans de eis die de bezetters van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent hadden gesteld.
Eerder deze week waren de bezetters al uitgenodigd om in delegatie een onderhoud met de rector bij te wonen. Maar dat ging niet door omdat de studenten geen interesse hadden in een besloten vergadering. Nu komt er dus toch een dialoog in de publieke ruimte.
De ontmoeting met de bezetters en de rector is toegankelijk voor de pers en gaat door in het UFO-gebouw of op een pleintje ernaast. 
Michiel Thijs

België maakt 4 miljoen euro extra vrij voor Palestijnse steun

Ons land maakt 4 miljoen euro extra vrij voor Palestijnse steun. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) vrijdag aangekondigd tijdens een werkbezoek aan de Palestijnse gebieden. 3 miljoen euro daarvan is voorzien voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, 1 miljoen gaat naar ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie.

Ons land herbevestigde recentelijk nog zijn meerjarige steun aan UNRWA. Het gaat om een bijdrage van 27,5 miljoen euro over een periode van drie jaar (2024, 2025 en 2026) aan de zogenoemde kernfinanciering. Daar komt nu dus 3 miljoen euro directe steun bij. "Ik ben daar heel blij mee", aldus minister Gennez. "Wij zijn UNRWA altijd blijven steunen, ook in moeilijke momenten. Ik heb hier deze week duidelijk gezien hoe belangrijk hun werk is en hoe groot de noden op het terrein zijn. UNRWA zorgt voor stabiliteit in de regio en zet in op ziekenhuizen, scholen en sociale bescherming."

Naast de steun voor UNRWA investeert België ook 1 miljoen euro in de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), een VN-agentschap dat een programma heeft met de focus op de wederopbouw van Gaza en tewerkstelling in de regio.
Jef Van Hoofstat

Israëliërs vallen opnieuw vrachtwagen met hulpgoederen aan op Westelijke Jordaanoever

Tientallen Israëliërs hebben een vrachtwagen in brand gestoken die hulpgoederen vervoerde, bestemd voor de Gazastrook. Bij de aanval raakten de chauffeur en soldaten van het Israëlische leger gewond. Dat meldt het IDF. De schuldigen zijn volgens Israëlische media kolonisten die het vervoer wilden belemmeren.
De gebeurtenissen speelden zich af in de buurt van Kokhav Hashahar, een regio in de Westelijke Jordaanoever die al sinds 1967 wordt bezet door kolonisten. Volgens het leger, dat de kolonisten en de chauffeur uit elkaar haalde, reageerden tientallen burgers met geweld waardoor drie Israëlische soldaten "lichtgewond" raakten. De Israëlische autoriteiten zeggen dat ze er alles aan zullen doen zodat de daders van de aanval voor een rechter verschijnen. 
Het is niet de eerste keer dat radicale kolonisten vrachtwagens plunderen en in brand steken. Op 1 mei werden twee vrachtwagens en op 7 mei vijfendertig vrachtwagens aangevallen door Israëlische extremisten. De binnenkomst van humanitaire hulp is grotendeels geblokkeerd bij de twee belangrijkste grensovergangen - Kerem Shalom vanuit Israël en Rafah vanuit Egypte.
Jef Van Hoofstat

Eerste schip met Europese hulp op weg naar drijvende haven Gaza

Vanop Cyprus is vrijdag een eerste schip met Europese noodhulp voor de Palestijnse bevolking vertrokken naar de tijdelijke drijvende haven die het Amerikaanse leger heeft gebouwd voor de kust van Gaza. Dat meldt de Europese Commissie. Het schip vervoert meer dan 88.000 voedselblikken die Roemenië heeft aangeleverd via het Europese civiele beschermingsmechanisme. De Commissie betaalt de transportkosten van de levering, die in de loop van vrijdagmiddag aan de drijvende haven wordt verwacht. 
De Europese Unie heeft ook een logistieke hub opgezet op Cyprus om bijkomende humanitaire hulp via de maritieme corridor naar Gaza te brengen. Deze maritieme piste komt bovenop de ruim 2.000 ton hulpgoederen die de EU heeft geleverd via de luchtbruggen. Eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarcic beklemtoont echter dat deze routes aanvullend moeten zijn, en "geen betekenisvolle vervanging" vormen voor de levering van hulp over land via grensovergangen zoals Kerem Shalom en Rafah.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen