Joost Klein tijdens zijn optreden op het Freshtival Weekend in Nederland
Foto: ANP

Joost Klein treedt voor het eerst op sinds Songfestival: "Ik ben nu een internationale artiest" 

Joost Klein heeft vanavond voor het eerst sinds zijn uitsluiting van het Eurovisiesongfestival weer opgetreden. Stipt om 20.45 uur verscheen de Nederlandse artiest op de tonen van 'Europapa' op het podium van het Freshtival Weekend in Enschede in Nederland. Ondertussen gaat 'Europapa' viraal, het Nederlandstalige nummer duikt in alle hoeken van de wereld op in de Spotify-hitlijsten.

Stipt om 20.45 uur - na Suzan en Freek, en Kraantje Pappie - betrad Joost Klein het podium in Enschede, op de tonen van zijn hit 'Europapa'. Het is de eerste keer dat de 26-jarige artiest in het openbaar verschijnt na het Eurovisiesongfestival.

"I'm an international artist now, I doe mijn best", zegt hij tegen het publiek na het nummer 'Droom Groot'. Amper enkele minuten na zijn optreden postte Klein ook meteen een bericht Instagram: "Love always wins." 

Op sociale media delen zijn fans beelden van het optreden: 

"We verwachten spektakel", zei de organisatie van het festival in Enschede eerder deze week tegen het Nederlandse persagentschap ANP. Op 8 mei, een dag voor de halve finale van Klein op het Songfestival liet het festival weten nog nooit zoveel tickets verkocht te hebben. 

Na zijn eerste optreden vanavond wacht er de Nederlander ongetwijfeld nog een drukke festivalzomer. De artiest laat ook België niet links liggen deze zomer. Klein maakt onder meer zijn opwachting op Suikerrock, de Lokerse Feesten en Rock Zottegem.

Ondertussen scheert 'Europapa', het nummer waarmee Klein naar het Songfestival in Zweden afzakte, hoge toppen. Op Spotify werd het al meer dan 70 miljoen keer beluisterd en in 10 Europese landen staat het nummer in de top 5 van meest afgespeelde nummers op Spotify deze week.

'Europapa' gaat wereldwijd viraal

Ook internationaal zit 'Europapa' in de lift. In de top 50 van meest gespeelde nummers op Spotify ter wereld stond het afgelopen week op plaats 31. En de hype is nog niet voorbij: de Nederlandstalige plaat blijft in heel wat landen stijgen in de 'virale Spotify-hitlijsten'. Dat zijn de lijsten van nummers die opvallend vaak beluisterd worden die dag.

In de Verenigde Staten en in Canada stond 'Europapa' vrijdag op plaats 4 in de 'viral top 50' en ook in Australië (plaats 2), Japan en Argentinië (plaats 3) en Zuid-Afrika (plaats 8) lijkt het nummer immens populair. 

De populariteit van het nummer is waarschijnlijk voor een groot deel te verklaren door de media-aandacht die het kreeg tijdens het Eurovisiesongfestival. Maar ook op TikTok is het nummer de laatste weken een eigen leven gaan leiden.

Meer dan 100.000 video's op het videoplatform gebruiken het nummer als achtergrondmuziek. Ter vergelijking 'The code', het nummer van de Zwitserse winnaar van het Songfestival Nemo, duikt op in ongeveer 10.000 video's.

Bekijk: Ook in de VS dansen ze op 'Europapa'

Diskwalificatie Songfestival

Klein werd vorige week zaterdag als eerste artiest ooit gediskwalificeerd voor deelname aan de finale van het Eurovisiesongfestival. De artiest zou na afloop van de tweede halve finale, waarin hij als laatste optrad, een cameravrouw van de organisatie hebben bedreigd. Omroep AVROTROS, die met Klein in de stad Malmö aanwezig was, noemde de diskwalificatie van de Nederlandse inzending "buitenproportioneel".

De Zweedse politie heeft het onderzoek naar het voorval nog niet afgerond. Als dat klaar is, moet het openbaar ministerie een besluit nemen over eventuele vervolging. Klein ontkent - via zijn Zweedse advocaat - elk strafbaar feit. Er wordt verwacht dat de zaak begin juni zal behandeld worden door een rechter in Zweden, al is dat nog niet officieel bevestigd.

Bekijk: 'Europapa' tijdens de halve finale van het Songfestival

Videospeler inladen...

Meest gelezen