In Voeren trad de Berwijn vrijdag uit haar oevers door de extreme hoeveelheid neerslag.
Foto: Belga

Risico op wateroverlast loert om de hoek door hoge grondwaterstanden en voorspelde regen

Terwijl de inwoners van Voeren nog volop aan het opruimen zijn na de wateroverlast van vrijdagavond, voorspelt het KMI nog meer regen de komende dagen. De neerslaghoeveelheden zouden lager moeten liggen dan de afgelopen dagen, maar door de hoge grondwaterstanden loert het gevaar op wateroverlast om de hoek. Weervrouw Sabine Hagedoren verwacht de komende decennia overigens nog meer "extreme" periodes.

"We kregen deze maand al heel wat neerslag te verwerken", stelt weervrouw Sabine Hagedoren vast. "In de maand mei valt gemiddeld 66 liter neerslag per vierkante meter. Tot en met gisteren - halfweg de maand mei dus - kregen we gemiddeld 73 liter neerslag per vierkante meter."

In het oosten van het land - in de provincies Luik, Luxemburg, Antwerpen en Limburg - viel wel een pak meer neerslag dan dat gemiddelde. Daar ging het de afgelopen dagen om neerslaghoeveelheden van 30 tot 60 liter water per vierkante meter. 

In de gemeente Voeren in Limburg viel afgelopen vrijdagavond lokaal zelfs tot 100 liter neerslag per vierkante meter. Dat heeft tot enorme wateroverlast geleid, vooral in deelgemeente Moelingen. Vlaams minister-president Jan Jambon heeft aangekondigd dat de wateroverlast als ramp zal erkend worden. 

Door de klimaatverstoringen mogen we de komende decennia nog meer extremen verwachten

Weervrouw Sabine Hagedoren

Hagedoren is niet verrast door wat er in Voeren is gebeurd: "De grondwaterstanden hebben in 20 jaar tijd nooit zo hoog gestaan", verklaarde ze gisteren. "Al die neerslag op een verzadigde grond: dat brengt helaas wateroverlast met zich mee."

En het zal niet de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt. "Door de klimaatverstoringen mogen we de komende decennia nog meer extremen verwachten: langere droge periodes, maar ook periodes waarin we in korte tijd veel neerslag te slikken krijgen. Daardoor stijgt ook de kans op wateroverlast."

Bekijk: weervrouw Sabine Hagedoren verwacht "de komende decennia nog meer extremen"

Videospeler inladen...

Blijf waakzaam

Vandaag, maar ook de komende dagen verwacht het KMI nog meer neerslag. Geen extreme hoeveelheden, maar door de hoge grondwaterstanden loert wateroverlast nog steeds om de hoek.

De Vlaamse overheid raadt aan om waakzaam te blijven. Waterinfo bericht dat de waterlopen in het Demer- en Maasbekken nog vrij hoog staan, maar waar er precies voor wateroverlast gevreesd moet worden, is door de onzekerheid van de intensiteit en de locatie van de buien niet te voorspellen. 

In Wallonië is de situatie opnieuw normaal, maar in de buurt van landbouwgronden waarschuwt de Service public de Wallonie (SPW) wel nog voor mogelijke problemen. Wie in landbouwgebied woont, kan te maken krijgen met modderstromen. Mensen daar krijgen de raad hun huizen zoveel mogelijk te beschermen en spullen die weg kunnen spoelen op te bergen.

Weerbericht komende dagen

Het KMI voorspelt de komende dagen nog meer regen. Vanmiddag ontstaan er onweersbuien in het noorden en het noordoosten van het land die zich 's avonds verplaatsen naar het zuiden. In het westen van het land blijft het droger. Tijdens de onweersbuien kan er veel neerslag vallen in korte tijd. Na middernacht wordt het droog met brede opklaringen met vorming van lage wolken, vooral dan in Hoog- België.

Maandag start rustig met kans op nevel, mist en lage bewolking vooral ten zuiden van Samber en Maas. Elders begint de dag met brede opklaringen. In de loop van de namiddag ontstaan er buien, lokaal met onweer. Aan zee lijkt het droog en veelal zonnig te blijven. De maxima schommelen in het centrum rond 21 graden, aan zee en op de hoogste toppen rond 16 of 17 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Dinsdag wisselen na het optrekken van het ochtendgrijs wolken en brede opklaringen elkaar af. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe, gevolgd door een actieve regen- en onweerszone vanaf het zuiden en trekt verder naar het centrum en 's nachts ook naar het noorden. Er kan plaatselijk opnieuw veel neerslag vallen. De maxima schommelen tussen 18 en 20 graden. De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke richtingen.

Woensdag is het zwaarbewolkt en regent het nog fel, vooral in de westelijke helft van het land. Vanuit het zuidoosten wordt het geleidelijk droger in de namiddag. De maxima schommelen tussen 13 en 20 graden. De wind is matig tot vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen.

Donderdag wordt het wisselend bewolkt met kans op enkele plaatselijke buien in de namiddag. Aan zee blijft het droog. De maxima schommelen tussen 15 en 19 graden.

Meest gelezen