© Photo News

Politie waarschuwt voor inbrekersbende die het op appartementen heeft voorzien: “Ze raken binnen via brandtrap”

De afgelopen week zijn bij de politie Limburg Regio Hoofdstad 10 inbraken (of pogingen) in appartementen gemeld. Op eentje na gebeurden de feiten allemaal binnen de Hasseltse grote ring. De meeste vaststellingen gebeurden in de buurt van de Sint-Catharinawijk. “Opvallend is dat het vaak om hoger liggende verdiepingen gaat die bijvoorbeeld via brandtrap te bereiken zijn”, laat Dorien Baens, woordvoerder bij de politie weten.

mm

Woensdagavond werd nog een inbraak op het Helbeekplein vastgesteld. Daar braken de dieven een raam open. Omdat ze door de bewoners werden opgeschrikt, sloegen ze op de vlucht. Donderdagochtend werd nog een inbraak in de Congostraat, net buiten de kleine ring, gemeld. De dieven maakten daar een som geld buit.

De politie verspreidt via hun site allerlei tips om inbraken in appartementen te voorkomen. “Ook op hogere verdiepingen is het aangewezen om ramen goed te sluiten”, aldus nog Dorien Baens. “En als iemand iets verdachts ziet, meteen de 101 bellen.”

Parlofoon

Maar ook het juist gebruik van de parlofoon/videofoon kan erger voorkomen. “Je hebt het instrument in handen om een goede toegangscontrole uit te oefenen, zeker als je er een met video hebt. Open de deur nooit zonder dat je de identiteit van degene die aanbelt, kent. Ken je de persoon niet of krijg je geen antwoord, ga dan even naar de centrale toegangsdeur en vraag om een legitimatiebewijs. Je opent de deur best alleen voor je eigen bezoek, niet voor dat van je buur.”

Zomaar iemand mee binnen laten glippen, kan ook best worden vermeden volgens de woordvoerder. “Als het geen gekende bewoner van het gebouw is, maak deze persoon dan op een correcte en beleefde manier duidelijk dat hij best aanbelt bij de bewoner bij wie hij op bezoek komt”, adviseert ze.

Andere tips vind je ook op de site van de politie. Wie gratis advies over het beveiligen van je appartement wil, kan contact opnemen met de diefstalpreventieadviseur via diefstalpreventie@politielrh.be of 011/23 94 66.