Vic (6) vecht voor zijn leven na ongeluk in Portugees zwembad: bij het laatste duikspelletje liep het mis

© rr

De zesjarige Vic uit Zoersel vecht voor zijn leven in het kinderziekenhuis van Lissabon nadat hij met zijn arm vast kwam te zitten in het zwembad van zijn vakantieverblijf. Het jongetje bleef meer dan een kwartier onder water omdat niemand hem kon bevrijden door de enorme zuigkracht van het filtersysteem. “We hopen op een mirakel voor onze lieve jongen”, zeggen zijn ouders.

Tommy Huyghebaert

Vic Wanzeele wilde dinsdag, in de laatste minuten van zijn ­vakantie in het Portugese Azeitao, nog een laatste keer met zijn vrienden genieten van het zwembad. Maar bij het allerlaatste duikspelletje liep het mis. “Vic kwam met zijn arm vast te zitten in het filtersysteem van het zwembad”, zegt zijn mama Ansie Van Aerschot die samen met papa Michael naast haar zoon waakt op de afdeling intensieve zorg. “Meteen was duidelijk dat het grondig fout liep. Met drie volwassenen en vier kinderen hebben we alles gegeven om onze Vic te bevrijden. Maar we slaagden er niet in. De zuigkracht van die pomp was gewoon te sterk.”

Machinekamer opengebroken

Zelfs de gealarmeerde hulpdiensten kregen de jongen niet uit de onafgeschermde filter op de zwembadbodem bevrijd. “Ze hebben de deur van de machinekamer van het zwembad open gebeukt en de pomp stilgelegd. Pas dan konden de brandweermannen Vic uit de filter trekken.”

De jongen bleef in totaal meer dan een kwartier lang onder water. De hulpdiensten zijn onmiddellijk met de reanimatie en de beademing van het slacht­offer begonnen. Ze slaagden erin de jongen in leven te houden. Hij werd daarna over­gebracht naar een gespecialiseerd kinderziekenhuis in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Lichtpuntje

“Zijn toestand is nu stabiel, maar Vic blijft wel in levensgevaar. We speelden hem in de afgelopen dagen al verschillende keren bijna kwijt. Hij heeft sowieso zware hersenschade opgelopen omdat hij zo lang onder water was. Om hem wat meer rust te geven, houden de dokters hem voorlopig in een coma”, zegt zijn mama. “Eén lichtpuntje: gisteravond hebben zijn pupillen gereageerd.”

De ouders trekken zich op aan de vele steunberichten die ze van het thuisfront krijgen. “Zijn papa en ik lezen ze allemaal voor aan Vic. We leven op hoop dat zijn hersentjes opnieuw wakker worden. Daarom vragen we aan iedereen of ze aan onze Vic willen denken. We weten dat we misschien een mirakel nodig hebben voor onze lieve jongen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer