© vm

Agressieve patiënt verminkt transseksuele verpleegster

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen psychiatrische patiënt Ilyas C. (29) wegens verminking van een transseksuele verpleegster. C. greep de vrouw, die nog in transitie was, zo hard in het kruis dat een teelbal verwijderd moest worden.

vdaa

Beklaagde Ilyas C. ging op 15 juli helemaal door het lint in een psychiatrische instelling in Mortsel, waar hij in de gesloten afdeling was geplaatst. De zorgverleners probeerden de man te overmeesteren, maar daarbij sloeg en greep hij wild om zich heen. Zo greep hij verpleegster Y., een transgender in transitie van man naar vrouw, bij de borsten en kneep hij hard in haar scrotum. “Mijn cliënt liep een zware bloeduitstorting op aan één teelbal”, aldus Bart Verbelen, de advocaat van de transgender. “De teelbal moest operatief verwijderd worden.”

Verpleegster Y. was zelf van plan om een geslachtsoperatie te ondergaan in Thailand, waarvoor ze al ruim 11.000 euro had opgehoest. “Door het incident raakte mijn cliënte verward. Ze is nog naar Thailand vertrokken, maar de geslachtsoperatie heeft uiteindelijk niet plaatsgevonden. Het proces van transitie is stilgelegd.”

Verpleegster Y. wil niet langer een vrouw zijn, maar wil terug als man door het leven gaan. Ze heeft ondertussen een aanvraag ingediend om haar naam opnieuw te veranderen. Het slachtoffer eist 2.500 euro morele schadevergoeding en wil ook dat een neuroloog haar verder onderzoekt. “Het oorzakelijk verband tussen het incident en het stilvallen van de transitie zal door een deskundige bevestigd moeten worden”, aldus Verbelen.

Vier jaar cel

Beklaagde Ilyas C. stond in Antwerpen nog terecht voor een reeks andere incidenten, zoals agressie in psychiatrische centra, oudergeweld en vernielingen. Het Openbaar Ministerie wil hem vier jaar de cel in, maar zijn advocate pleitte ervoor om hem te behandelen in een instelling. Dat zag hij zelf echter niet zitten.

Wel uitte de beklaagde zijn spijt over wat hij de transseksuele verpleegster had aangedaan: “Desnoods wil ik mijn eigen teelballen aan die verpleegster geven.”