Incident op donderdag zou niet eerste confrontatie tussen Joost Klein en cameravrouw zijn geweest, Zweedse krant: “Ze is er behoorlijk kapot van”

Het incident met een cameravrouw waarvoor Joost Klein uiteindelijk gediskwalificeerd werd voor de finale van het Eurovisiesongfestival zou niet het eerste geweest zijn. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van informatie uit de Nederlandse delegatie.

SGG

“De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht die werd ingediend door een vrouwelijk lid van de productieploeg, na een incident na zijn deelname in de halve finale op donderdag”, liet de organisatie van het Songfestival zaterdagmiddag weten. De diskwalificatie van Klein volgde in hetzelfde bericht. Consternatie ontstond bij de Nederlandse delegatie, die later ook zelf met een verklaring kwamen.

Volgens AvroTros, de omroep die de Nederlandse inzending organiseert, had er zich inderdaad een incident voorgedaan. “Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt. Van dit incident is melding gemaakt, gevolgd door een onderzoek van de European Broadcasting Union (EBU) en politie.” Volgens de omroep was de diskwalificatie daarom ook disproportioneel.

LEES OOK. Een oneerlijke uitslag, dictatoriale leiders en politieke inmenging: het Songfestival is ziek

Zelfde cameravrouw

Maar volgens Cornald Maas, de Nederlandse commentator van Eurovisie, zou het incident op donderdag geen alleenstaand feit zijn geweest. Vrijdag sijpelde al door dat de EBU Joost Klein eerder al berispt had voor een akkefietje achter de schermen. Een officiële bevestiging daarvan bleef uit, maar Maas verduidelijkte wel dat het om dezelfde cameravrouw ging. “Joost is meerdere keren lastiggevallen door deze dame, er is een week geleden ook al een moment geweest, daar is een beetje gedoe over geweest. Joost heeft toen aangegeven dat hij het niet wilde, toch gebeurde het weer en daarna nog een keer”, zei hij. “Ik was er (donderdag, red.) niet bij, maar voor zover ik weet heeft Joost met zijn hand haar telefoon naar beneden geduwd, meer stelde het niet voor.”

LEES OOK. PORTRET. Wie is Nemo, de eerste non-binaire winnaar ooit van het Songfestival?

Volgens de Zweedse krant Aftonbladet zou er meer aan de hand zijn. Het incident zou gebeurd zijn net toen Klein van het podium kwam en daardoor waren er meerdere getuigen aanwezig. Volgens die getuigen was Klein “zeer beledigend”, aldus een bron aan de krant. De krant schrijft ook dat de camera van de vrouw bij het incident stuk ging. “Ze heeft hulp en steun aangeboden gekregen, maar zoals ik het begrijp is ze behoorlijk kapot van het incident”, vertelt een andere bron.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER