Daniel Frickel geniet van een wijntje.© koen fasseur

Nieuwe wijnvereniging De Wijncirkel biedt educatie en kwaliteit aan

Kalmthout -

Onder impuls van Bart Vanderstraeten is het idee gegroeid om een breed toegankelijke wijngilde op te richten voor wijnliefhebbers ten noorden van Antwerpen. Vanderstraeten mikt op de gemeenten Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Kapellen, Stabroek, Brasschaat, Berendrecht en Brecht.

Erik Vandewalle

“Persoonlijke bevragingen leerden ons dat er in deze regio heel wat wijnliefhebbers zijn, die naast hun drukke bezigheid niet alleen een goed glas wijn lusten, maar eigenlijk ook meer willen weten over wijn in het algemeen. Zo groeide het idee om te beginnen met een nieuwe wijnclub”, legt Bart Vanderstraeten uit.

Na een oproep via Facebook kreeg Bart de medewerking van Renée Bakx, Danny Van Zantvoort en Daniel Frickel uit Kalmthout, Rudie Groenenberg uit Essen en Johnny Jacobs uit Wuustwezel. Samen staan ze aan de basis van De Wijncirkel, want zo heet de gloednieuwe club nu.

Renée Bakx is houder van het WSET 2-wijndiploma en heeft de intentie de doorgedreven WSET 3-wijnopleiding te volgen. Danny volgt momenteel het 1ste jaar sommelier aan de PIVA in Antwerpen. Rudie deed hotelschool met een specialisatie in wijnen en Daniel is een leergierige wijnliefhebber. Johnny Jacobs is manager van een wijndetailhandel in Brecht en heeft ook een jarenlange ervaring in de horeca.”

De bestuursploeg van De Wijncirkel.© rr

“En ten slotte Bart, hij heeft op organisatorisch vlak al zijn sporen verdiend als stichter van niet minder dan drie wijnclubs in Deinze, De Pinte en Bergen op Zoom. Hij is een gediplomeerd sommelier aan de Vlaamse Wijnacademie. Hij was onder meer aan de slag als wijndocent in het volwassenenonderwijs en hij is nu gastdocent aan de hotelschool in Bergen op Zoom. Ikzelf vind wijn gewoon lekker en genieten van een glas is voor mij quality time”, onderstreept bestuurslid Daniel Frickel.

“Genieten is belangrijk. We mikken dus niet meteen op wijnbollebozen, wel op liefhebbers. Voor beginners voorzien we ook een basiscursus Start to Wine. Die omvat drie lessen.”

Toegankelijk

De nieuwe vereniging kreeg de naam De Wijncirkel. “We willen in de eerste plaats toegankelijk zijn voor iedereen die een goed glas wijn weet te waarderen. De persoonlijke inbreng van de leden wordt sterk gewaardeerd en aangemoedigd. Tegelijkertijd willen we met De Wijncirkel ook een educatieve toets brengen. Er komen thema-avonden aan. Die worden professioneel begeleid, maar er is geen wijnverkoop aan verbonden. Elke avond start met een didactisch gedeelte, daarna volgt het proeven en een open bespreking van enkele wijnen”, legt voorzitter Bart Vanderstraeten uit.

Wil je weten hoe wijn gemaakt wordt, welke verschillende druiven en mooie wijnregio’s er zijn, wat de invloeden zijn van de bodem en het klimaat op wijn, dan kan je bij De Wijncirkel terecht. Lidgeld per jaar kost 150 euro, inclusief vijf professioneel begeleide degustaties van zeven tot acht wijnen per avond. Leden ontvangen ook een doos met zes professionele proefglazen.

Bart: “We mikken op minstens dertig leden. De vergaderingen vinden plaats in zaal Trefpunt in Heide Kalmthout. De startvergadering is gepland op vrijdag 4 oktober. Kennismaken gebeurt dan aan de hand van Europese wijnen.”

Inschrijven kan via secretariaat.dewijncirkel@gmail.com
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners