© Joris Herregods

Eilandje krijgt eerste ‘vierkant groen’ kruispunt in Antwerpen

De verkeerslichten op het kruispunt Londenstraat – Kattendijkdok-Oostkaai – Bordeauxstraat op het Eilandje krijgen een nieuwe lichtenregeling met ‘vierkant groen’.

doro

Dit houdt in dat alle fietsers en voetgangers op de vier takken tegelijk groen licht hebben om over te steken zonder conflicten met gemotoriseerd verkeer. Het is de eerste toepassing van dit principe op zo’n kruispunt in de stad Antwerpen. Het gaat om een proefproject dat maandagnamiddag van start gaat.

De dodelijke fietsslachtoffers in het Antwerpse verkeer in het najaar van 2017 zorgden voor een stevig debat over verkeersveiligheid. U krant deed ook een oproep bij de lezers om gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers in de provincie Antwerpen te melden. In totaal kregen we meer dan 2.000 reacties op onze oproep.

Actieplan

Het Antwerps stadsbestuur reageerde in november met het actieplan ‘Vrij en Slim, veilig naar en door Antwerpen’. Met tien maatregelen wil het stadsbestuur de verkeersveiligheid en de mobiliteit in Antwerpen versnellen en versterken.

Een van de punten is het testen van ‘vierkant groen’ op kruispunten die zich daartoe lenen. Vierkant groen betekent dat zachte weggebruikers uit alle richtingen samen groen licht hebben. Het kruispunt Londenstraat – Kattendijkdok-Oostkaai – Bordeauxstraat op het Eilandje is het eerste waar vanaf maandag ‘vierkant groen’ getest wordt.

© Google Street View

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER