Ann Boen met haar Griekse hondjes Piko en Pina.© kma

Dierenarts geeft EHBO-cursus voor hondenbaasjes: “Al meegemaakt dat hond bijna stikte in zijn kraag”

Massenhoven -

Ann Boen van vzw fromStray2Pet organiseert donderdag 20 juni in de parochiezaal van Massenhoven een EHBO-cursus voor hondenbaasjes. Dierenarts Sarah Janssens zal van 19 uur tot 21 uur levensreddende tips geven als je viervoeter in nood verkeert. De volledige opbrengst gaat naar straathondjes in Roemenië en Griekenland.

Ann Boen uit Massenhoven heeft zelf twee Griekse hondjes, Piko en zijn zus Pina, van het eiland Kos. Hun moeder leefde op straat. Ze kwam zo in contact met de organisatie fromStray2Pet. “Je kan niet alle hondjes die het slecht hebben in het buitenland naar hier halen. Daarom is lokale opvang en preventie via sterilisatie en vaccinatie ook belangrijk. Dat is ook wat fromStray2Pet nastreeft. Ik probeer jaarlijks naar Griekenland en Roemenië te reizen om de situatie ter plaatse mee op te volgen.”

“Wondverzorging, oververhitting, onderkoeling, epileptische aanvallen, vergiftiging, verslikking, reanimatie: er kan veel gebeuren”

Ann Boen

fromStray2Pet

In Roemenië krijgen hondenvangers 50 euro van de overheid per gevangen straathond. “Dat is veel geld ginds. In Griekenland zijn er geen hondenvangers, maar pakken ze het anders aan. Tegen dat de toeristen komen, worden veel straathonden vergiftigd.”

Elk jaar verkoopt Ann snoepzakjes om fondsen te werven voor fromStray2Pet. “Maar heel veel organisaties verkopen snoepzakjes tegenwoordig. Daarom wou ik eens iets anders proberen. De EHBO-cursus voor hondenbaasjes, gegeven door dierenarts Sarah Janssens, kost 15 euro. Alle deelnemers krijgen na afloop nog een gratis e-book over EHBO bij honden.”

Een verbandje leggen.© Joris Herregods

Dierenarts Janssens uit Rijkevorsel die ervaring heeft met lesgeven, zal verschillende onderwerpen behandelen. “Wondverzorging, oververhitting, onderkoeling, epileptische aanvallen, vergiftiging, verslikking, reanimatie: er kan veel gebeuren”, zegt Ann. “Zelf maakte ik al eens mee dat een van mijn hondjes bijna stikte. Hij droeg een kraag na een operatie en was met de pootjes tussen de kraag gesukkeld, waardoor hij in grote ademnood kwam. In Massenhoven op het plein hier heb ik ook eens meegemaakt dat mijn hondje een verdachte bitterbal had binnengesmikkeld die onder een struik lag. Of wat als je hond een hele reep chocolade heeft gegeten? Hoe reageer je dan best?”

Tickets voor de avond (parochiezaal Sint-Stefaan, onder kerktoren Massenhoven) reserveren kan via deze link, waarop je ook alle info vindt www.fromstray2pet.org

Reanimatie© Joris Herregods

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners