© rr

Handelaars en standhouders op Antwerpse kerstmarkten slachtoffer van deze gewiekste wisseltruc

Oplichting via wisseltrucs is een fenomeen dat vooral in de eindejaarsperiode opduikt”, zegt Sven Lommaert van de Antwerpse politie. “De daders – vaak zeer geoefende oplichters – profiteren van de drukte om snel toe te slaan.” Niet alleen handelaars, ook standhouders op kerstmarkten zijn slachtoffer.

Britt Peeters

In Brasschaat, Wilrijk, Ekeren en Geel werden al handelaars geconfronteerd met wisseltrucs. De politie van Geel-Laakdal-Meerhout heeft een verdachte kunnen oppakken, die samen met een kompaan al verschillende keren heeft toegeslagen.

Ook bakkerij Mortier in Brasschaat werd door dat duo opgelicht. Het koppel maakte er 350 euro buit. “De man kocht een paar dingen en betaalde met kleingeld. In het Engels zei hij tegen onze verkoopster dat ze uit Dubai kwamen en op doorreis waren in Europa”, vertelt zaakvoerster Imelda Van Brecht.

“Nadien vroeg hij om twee briefjes van tien euro te wisselen in een briefje van twintig euro. Onze verkoopster, zich uiteraard van geen kwaad bewust, gaf hem een briefje van twintig euro uit de lade, maar de man wilde een briefje met een ander nummer.”

De ‘klant’ hielp om naar het ‘juiste’ briefje te zoeken, maar maakte van de verwarring gebruik om briefjes uit de lade te graaien. Dezelfde wisseltruc herhaalde hij met briefjes van vijftig euro.

“Toen een andere klant de winkel binnenkwam, leidde de vrouw hem af door de weg naar de apotheker te vragen en hem te vertellen over hun doorreis. Op die manier kreeg die klant geen argwaan.” Pas bij het natellen van de kassa op het einde van haar werkdag ontdekte de verkoopster dat er 350 euro ontbrak.

Bewakingsbeelden op Facebook

“Toen we de bewakingsbeelden vertraagd afspeelden, zagen we hoe listig die oplichter te werk was gegaan.” De zaakvoerster plaatste bewakingsbeelden op Facebook om handelaars te waarschuwen. In een mum van tijd reageerden heel wat zelfstandigen die het koppel hadden herkend.

Ook de Esso-tankstations in Wilrijk en Ekeren werden slachtoffer van de wisseltruc. Ook daar vroeg het duo om bankbriefjes te wisselen. “Het koppel beweerde dat het briefje dat de medewerkster gaf, problemen zou geven in de terminal van de luchthaven. Het duo kon in één tankstation 60 euro en in het andere 70 euro stelen”, zegt zaakvoerder Christophe Claeys. “Het ging allemaal erg snel. Onze medewerkster had niet door dat er iets mis was.”

Ook frituur De Friterie in Brasschaat en een handelaar in Geel werden slachtoffer van de oplichtingspraktijken. Het duo was ook actief op het evenement Geel Wintert, waar het standhouders probeerde op te lichten. De lokale politie Geel-Laakdal-Meerhout kon één verdachte vatten.

Blijf alert

Volgens Koen Vanderzwalm van de politie in Brasschaat is het bijna onmogelijk om je als handelaar te wapenen tegen wisseltrucs. “Het beste advies is alert blijven, en bij argwaan de bewuste klanten niet verder helpen.”

De wisseltruc in drie stappen:

1. De man wil twee briefjes van 10 euro wisselen voor een briefje van twintig

© rr

2. De verkoopster geeft een briefje van twintig euro, maar de man vraagt een briefje met een ander nummer.

© rr

3. De man helpt zoeken naar het ‘juiste’ briefje en maakt van de verwarring gebruik om geld te stelen uit de kassa.

© rr